×

Recensie

Metal

29 maart 2011

Forbidden – : een trash

Forbidden Evil

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Century Media

Forbidden Evil Forbidden Metal 4 Forbidden – Forbidden Evil: een trash klassieker Written in Music https://writteninmusic.com

Via de Metal For The Masses actie van Century Media , een grote ‘special price’ actie die loopt van 1 maart tot en met 31 mei van dit jaar, bereikten ons twee re-issues van Forbidden. Deze band werd in 1985 door onder meer Rob Flynn (Machine Head) opgericht als Forbidden Evil en behoorde tot de tweede generatie Bay Area scene. Forbidden bracht verschillende demo’s uit onder die naam en verscheen ook op een live plaat, Live At The Ruthies Inn- The Eastern Front, met March Into Fire. Andere bands op die plaat waren onder andere DRI, Hex, Laaz Rockit en Raw Power.

De originele line up werd bijna helemaal gewisseld op zanger Russ Anderson en gitarist Craig Locicero na. Een bekende naam die er toe bij kwam was drummer Paul Bostaph (later onder meer bij Slayer, Exodus en Testament). Het debuut, Forbidden Evil uit 1988 kreeg behoorlijk goeie recensies in de metal scene en de band leek een grote toekomst in het verschiet. Net als Testament brachten ze in 1989 een live EP uit (Raw Evil, Live At The Dynamo Eindhoven) met het doel vaste voet te krijgen op Europese bodem. Dit lukte echter niet. Hun tweede album, Twisted Into Form uit 1990 ontbeerde volgens de pers het vuur wat juist hun debuut zo geweldig maakte en daarna werd het duidelijk dat Forbidden niet het pad zou bewandelen dat aanvankelijk bedacht was. Na nog een stuiptrekking van twee redelijke albums (Distortion en Green) stopte de band in 1997. In 2010 verraste de band vriend en vijand met een behoorlijk goeie comeback.

Century Media heeft de eerste twee albums van de band nu opnieuw uitgebracht. Forbidden Evil en Twisted Into Form. Beide albums zijn aangevuld met in het geval van Twisted Into Form de Raw Evil EP en in het geval van Forbidden Evil de Live Evil EP uit 1988.

Forbidden Evil staat nog steeds als een huis. Sterker nog, bij nader inzien is deze plaat wellicht nog beter dan toen werd gevonden. Het nadeel was dat trash metal al over haar hoogtepunt heen was in die tijd. Als Forbidden twee jaar eerder op de markt was gekomen, had het wel eens heel anders kunnen lopen. De invloed van Exodus is zeer duidelijk hoorbaar, maar zanger Russ Anderson had vocaal meer in zijn mars dan Paul Baloff. De hoge gillen gaan echt richting Rob Halford en in zijn gewone zang heeft hij wel wat weg van Michael Coons (Laaz Rockit) en Joey Belladonna. De band opent het album met 3 weergaloos strak gespeelde trash metal klassiekers. Chalice Of Blood, Off The Edge en Through The Eyes Of Glass zijn schoolvoorbeelden van uitstekende trashmetal. Puntig, agressief en vol ongelofelijk goed gitaarwerk, zowel in de riffs als in de solo’s. Ook March Into Fire blaast alles omver. Samen met Chalice Of Blood het beste nummer van dit album. De meeste nummers zaten richting de 4 minuten of daar overheen en helemaal volgepakt met zoveel verschillende riffs, solo’s en breaks dat het weleens lijkt of de band te veel ideeën had. Afsluiter Follow Me is daar een goed voorbeeld van. Dit nummer duurt meer dan 7 minuten en is de meest experimentele track, ook qua zang.

De vier extra live tracks zijn ook allemaal afkomstig van dit debuut. Ook al kwam dit album uit na de grote golf trashmetal bands, het kan bij nader inzien toch wel beschouwd worden als een essentiële plaat in de verzameling van een metal liefhebber.  1. Chalice Of Blood
  2. Off the Edge
  3. Through Eyes Of Glass
  4. Forbidden Evil
  5. March Into Fire
  6. Feel No Pain
  7. As Good as Dead
  8. Follow Me