×

Recensie

Rock

14 november 2014

Foo Fighters

Sonic Highways

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: RCA Records

Sonic Highways Foo Fighters Rock 3 Foo Fighters – Sonic Highways Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een leven. Begin jaren ’90 drummer van baanbrekende en ultrasuccesvolle grungeband Nirvana, inmiddels alweer twintig jaar frontman, zanger en gitarist van Foo Fighters. Beide bands hebben inmiddels hun plek wel verdiend in de geschiedenisboeken van de rockmuziek, hun cultstatus staat vast. Nirvana werd dit jaar beloond met een plekje in de legendarische Rock and Rock Hall Of Fame en Foo Fighters knalde deze week hun achtste album Sonic Highways eruit.

Sonic Highways werd net als voorganger Wasting Light (2011) geproduceerd door Nevermind-producer Butch Vig. Ditmaal trokken de mannen echter niet Grohl’s garage in voor de opnames, maar bezochten acht studio’s in steden verspreid over de VS om de bijzonderheden van de lokale muziekscenes op tape vast te leggen. Camera’s volgden de band in onder meer Nashville, Los Angeles en Seattle voor de gelijknamige HBO-documentaire en zo heeft Grohl zijn documentaire en soundtrackalbum Sound City (2013) over de ter ziele gegane Sound City studio’s in Los Angeles uitgebreid tot een landelijk concept. De ‘Foo’s’ probeerden op Sonic Highways ‘iets’ van de lokale muziekgeschiedenis op plaat vast te leggen.

Jammer genoeg horen we weinig invloeden van de geïnterviewde muzikanten. Het is vooral de bekende poprock Foo Fighters sound wat de klok slaat. Het moet wel gezegd: waarschijnlijk is Sonic Highways het meest experimentele Foo Fighters album ooit, maar de vaste Foo ingrediënten ontbreken geen van allen. Albumopener Something From Nothing start verrassend ingetogen maar bouwt langzaam uit tot een typische Foo plaat inclusief de bekende hard-zacht-hard dynamiek. Zoete arenaballads? Check. Naast het best fraaie Outside is het onschuldige akoestische Subterranean aanwezig. Zelfs inclusief strijkerarrangement (afsluiter I Am A River)! Nergens vliegt de band uit de bocht, geen White Limo (2011), geen Weenie Beenie (1995).

Komt daarbij nog het feit dat de songteksten collages zijn van bij elkaar geplakte flarden uit interviews die Grohl had met lokale muzikanten als Joan Jett en Buddy Guy. Rockmedley What Did I Do? / God as My Witness, bestaande uit twee halve ideeën, matcht best goed, maar ergens overheerst een gevoel dat Foo Fighters het zich, muzikaal gezien, wel erg makkelijk hebben gemaakt ditmaal. Het lijkt belangrijker voor Grohl te laten zien met wie hij allemaal goede vriendjes is en dat is iets dat je – net als de verschillende opnamestudio’s – op de plaat nauwelijks of niet terug hoort. Het zal fans waarschijnlijk allemaal weinig boeien – die zingen er niet minder hard om mee bij de komende arena- en festivalshows. Toch een gemiste kans.

Downloaden bij iTunes (€9,99)


  1. Something From Nothing
  2. The Feast And The Famine
  3. Congregation
  4. What Did I Do? / God As My Witness
  5. Outside
  6. In The Clear
  7. Subterranean
  8. I Am A River