×

Recensie

Rock

18 september 2017

Foo Fighters

Concrete And Gold

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: RCA / Sony

Concrete And Gold Foo Fighters Rock 3.5 Foo Fighters – Concrete And Gold Written in Music https://writteninmusic.com

Door te luisteren naar Concrete And Gold gebeurt er iets heel bijzonders. Je merkt ineens dat je een band waarvan je dacht dat je die wel hoog had zitten eigenlijk al een paar jaar gewoon helemaal zat bent. Muzikaal dan, want de mannen van Foo Fighters zijn altijd de meest sympathieke jongetjes van de klas gebleven en dat maakte dat ze met veel wegkwamen. Met Concrete And Gold komt ineens ook weer wat meer luisterplezier terug.

Het zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn geweest van de band om op deze manier de eigen erfenis enigszins te verstieren, maar Concrete And Gold onderstreept hoe eendimensionaal Wasting Light was en hoe stuurloos het iets te ambitieus ingestoken Sonic Highways. Albums waar je bij uitkomen blij mee was, maar die je al vrij snel niet meer draaide. Zonder dat zelf te beseffen. Hoewel je van een recht-toe-recht-aan-band als Foo Fighters natuurljk niet ineens een complexe rock-opera hoeft te verwachten, merk je dat er over het werk op Concrete And Gold net eventjes wat meer is nagedacht en er wel ‘rockopera-elementen’ hun weg vinden. Eerste single Run liet dat al horen, met meer dynamiek, naar metal neigende krijssegmenten en lekkere tempowisselingen in de ritmes van deze voortrazende rocker. Op de lelijke tweede single The Sky Is The Neighbourhood bewoog de band zich muzikaal richting het terrein van The Black Keys en daar blonken de Foos niet bepaald uit.

Binnen de volledige albumcontext past eat nummer echter beter omdat het in de flow van de liedjes past en die liedjes zijn wat Concrete And Gold weer fijner maken om naar te luisteren. Foo Fighters was als band een kei in het brengen van als rockmuziek vermomde powerpop en die vorm is weer terug op nummers als La Dee Da en Dirty Water bijvoorbeeld en zeker op het fraaie Happy Ever After (Zero Hour). Dat zijn melodieuze, bijna poppy te noemen nummers waarin de band vlamt en piekt en waarmee ze je oor naar de speakers trekken.

Wie de gastenlijst van dit door Greg Kurstin (Sia, P!nk, Adele, Liam Gallagher) geproduceerde album, ziet daar namen als Paul McCartney, Justin Timberlake, Alison Mosshart (The Kills)en Boyz II Men-zanger Shawn Stockman terugkomen. Namen die je als je even niet oplet muzikaal zou missen en dat is een pré. De gastbijdragen zijn er niet om het werk te verkopen, ze zijn er in dienst van het eindresultaat. Dat geldt voor alle materiaal op Concrete And Gold, het bouwt een geheel dat bij vlagen erg interessant is en waarbij het melodieuze karakter vooral opvalt. Waardoor deze de komende tijd ongetwijfeld vaker zijn rondjes gaat maken dan de voorgangers.

Foo Fighters – Concrete And Gold

 1. T-Shirt
 2. Run
 3. Make It Right
 4. The Sky Is a Neighborhood
 5. La Dee Da
 6. Dirty Water
 7. Arrows
 8. Happy Ever After (Zero Hour)
 9. Sunday Rain
 10. The Line
 11. Concrete and Gold


 1. T-Shirt
 2. Run
 3. Make It Right
 4. The Sky Is A Neighborhood
 5. La Dee Da
 6. Dirty Water
 7. Arrows
 8. Happy Ever After (Zero Hour)
 9. Sunday Rain
 10. The Line
 11. Concrete and Gold