×

Recensie

Alternative

17 juli 2015

Flying Saucer Attack –

Instrumentals

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

Instrumentals Flying Saucer Attack Alternative 3.5 Flying Saucer Attack – Instrumentals 2015 Written in Music https://writteninmusic.com

Het is lang stil geweest rond Flying Saucer Attack, 15 jaar om precies te zijn. De experimentele, dromerige spacerock en noise van de band uit Bristol maakte naam in de eerste helft van de jaren negentig. Flying Saucer Attack was toen nog een duo, bestaande uit David Pearce en Rachel Brook. In 1995 bracht de band een van zijn beste albums uit, Further, een plaat met een akoestischer karakter waarop de zang van Pearce wat meer naar voren kwam. In de tweede helft van de jaren negentig opereerde Pearce alleen, hetgeen hem – getuige onder meer het geestverruimende album New Lands (1997) – niet slecht afging. Na 2000 bracht Pearce geen nieuw materiaal meer uit onder de naam Flying Saucer Attack.

Nu is er dan Instrumentals 2015, een album met 15 instrumentale stukken, in lengte uiteenlopend van minder dan een minuut tot bijna tien minuten. David Pearce heeft de nummers geen namen gegeven zodat de tracklisting weinig inspirerend overkomt. De muziek daarentegen is weer als vanouds: mysterieus, onheilspellend en betoverend. Een album zonder beats, volledig gevormd door gitaren die bovendien ook nog eens alleen op tape en cd-r zijn opgenomen; Flying Saucer Attack gaat nog steeds zijn eigen, onverstoorbare en ondoorgrondelijke weg.

De muziek kruipt de eerste tien minuten van de plaat langzaam onder de huid; er hangt iets in de lucht maar climaxen blijven uit. Een fraaie muur van noise volgt met de vierde instrumental. Met de zesde track, schurend en piepend, worden industriële sferen opgeroepen. De hierop volgende, bijna zeven minuten durende, track werd voorzien van een bijzonder fraaie video, geschoten op de vlaktes van Hongarije. De totale Flying Saucer Attack-ervaring anno 2015 wordt hiermee een feit.

Pearce’s impressionistische dronescapes gaan hierna nog een half uur door, zonder te verzwakken, maar ook zonder echt een bijzondere impact te maken. Een enkele vocale partij of andere subtiele toevoeging had geen kwaad gekund. Toch weet Flying Saucer Attack weer een bijzondere, beurtelings fraaie dan weer ronduit onheilspellende, luisterervaring te creëren. Soms landelijk, soms industrieel en soms – de bandnaam in ere houdend – bijna buitenaards. Met de afsluitende, hypnotiserende track van ruim negen minuten weet Pearce bovendien nog een imposant hoogtepunt toe te voegen aan het album, zodat je toch moet concluderen dat deze plaat vol instrumentals wel iets meer is dan een zoethoudertje of een gemakzuchtige comeback.

Tracklisting Instrumentals 2015:

 1. Instrumental 1
 2. Instrumental 2
 3. Instrumental 3
 4. Instrumental 4
 5. Instrumental 5
 6. Instrumental 6
 7. Instrumental 7
 8. Instrumental 8
 9. Instrumental 9
 10. Instrumental 10
 11. Instrumental 11
 12. Instrumental 12
 13. Instrumental 13
 14. Instrumental 14
 15. Instrumental 15  1. Instrumental 1
  2. Instrumental 2
  3. Instrumental 3
  4. Instrumental 4
  5. Instrumental 5
  6. Instrumental 6
  7. Instrumental 7
  8. Instrumental 8
  9. Instrumental 9
  10. Instrumental 10
  11. Instrumental 11
  12. Instrumental 12
  13. Instrumental 13
  14. Instrumental 14
  15. Instrumental 15