×

Recensie

Alternative

03 juni 2021

Fly Pan Am

Frontera

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Constellation

Frontera Fly Pan Am Alternative 3.5 Fly Pan Am – Frontera Written in Music https://writteninmusic.com

De kans is groot dat je gehoord hebt van het Canadese gezelschap Fly Pan Am doordat Roger Tellier-Craig in het verleden samenwerkte met Godspeed You! Black Emperor. Wie zich er vervolgens in verdiept hoort dat Fly Pan Am meer experimenteel, jamgericht en toch ook wel chaotisch kan klinken. Met voornamelijk invloeden van  krautrock, psychedelica, drones en noise kiezen ze nooit voor de makkelijkste weg. Al bleek na een hiatus vanaf 2004 comebackalbum C’est ça iets makkelijker te behappen, met meer structuur te midden van de noise. Een focus op dreampop en shoegaze was daarvan de oorzaak, maar ook zang dook vaker op.

Frontera is geen opzichzelfstaand nieuw studiomateriaal, maar hoort bij de gelijknamige dansvoorstelling van Animals of Distinction en United Visual Artists (korte impressie onder deze recensie). Gelukkig is de muziek verhalend en filmisch genoeg dat het makkelijk op zichzelf kan staan. Al wordt het je weer niet makkelijk gemaakt. Al snel krijg namelijk je te horen hoezeer dit album op structuur, noise en sfeer leunt. Grid / Wall opent namelijk meer als een hoorspel vol schurende geluiden en misschien een skateboard, of rolschaatsen? Pas halverwege de track komt er ruimte voor ritme en melodie, maar het voelt nog steeds erg machinaal en afstandelijk. Meer instrumentale techno dan levendige krautrock.

Parkour gaat aanvankelijk op dezelfde machinale weg verder, tot er plotseling ruimte komt voor melodieuze shoegaze en achteraan in de productie gestopte screamo vocalen naar de climax.  Op dat moment denk je als luisteraar lekker in de sfeer van het album te komen, je snapt het? Nee, helemaal mis. Tracks als Scanner en Scaling, alsook Body Pressure en Fences, leunen vervolgens weer voornamelijk op geluidstructuren en noise. Zo roepen ze een afstandelijkheid op die niet zou misstaan bij 80’s science fiction films, maar hier op dit album veel lastiger te plaatsen valt.

Zo is het een album geworden dat door zijn bevreemdende karakter en filmische sfeer wel op zichzelf kan staan, maar de grote focus op geluidsstructuren en lichte noise zijn voornamelijk voor de liefhebber. Terwijl tracks als Parkour en Parkour 2 door hun meer songgerichte structuur wat sneller in de smaak zullen vallen bij de luisteraar die had gehoopt experimentele rock te horen. Kortom, geen makkelijk werkstukje, dat vooral doet afvragen hoeveel wisselwerking we missen tussen het visuele aspect van de voorstelling en de muziek.



  1. Grid / Wall
  2. Parkour
  3. Scanner
  4. Scaling
  5. Parkour 2
  6. Body Pressure
  7. Fences
  8. Frontier