×

Recensie

World

11 december 2016

Flux

Shadowlines

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Shadowlines Flux World 4 Flux – Shadowlines Written in Music https://writteninmusic.com

Flux. Vier mensen uit Londen. Ze spelen gevieren bansuri (een Indiase bamboefluit), percussie, bas, gitaar, viool en piano en maken wereldmuziek die werkelijk werelds klinkt. Hoewel het album nog geen veertig minuten duurt, weten de vier in die tijdspanne een kleurig internationaal geïnspireerd klankbeeld neer te zetten. Of je er nu Westerse of Indiase klassieke muziek in hoort, jazz- of popmuziekinvloeden, of je nu getroffen wordt door de folkinvloeden die in de muziek naar voren komen, het zijn tien nummers die alle op hun manier pakkend zijn.

De vier muzikanten, Preetha Narayanan, Shammi Pithia, Michael Goodey en Suroj Sureshbabu zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van het album; dat is dan ook voor een belangrijk deel instrumentaal. Shammi Pithia maakte eerder al het veelgeprezen album Cosmic waar hij al samenwerkte met de andere bandleden. Een strijkensemble, contrabas en drums vullen hier en daar aan. Veelal is het de fraaie combinatie van piano, bansuri, viool en gitaar die je als luisteraar fascineert. Slechts op twee nummers horen we zang. In Sundown zingt Sabiyha, in de nummers Tears Of Dust en Simple Joys zingt Tanya Wells. De stemmen van beide vrouwen hebben hun eigen dynamiek en waar Sabiyha het nummer een bijna Keltische beleving meegeeft, geeft Tanya Wells de twee nummers een sterke internationale beleving, met een enkel Indiaas accent. Het is mooi hoe de band de twee prachtige stemmen een plek heeft gegeven in de muziek en recht doet aan zowel zang als muziek.

Het is zo’n album dat je misschien zomaar over het hoofd zou kunnen zien, als het najaar zich in winterkleding heeft gehuld en 1 januari alweer langzaam nadert. Toch, ondanks dat de focus er misschien wat laat op komt, is dit niet een album om te vergeten in dit jaar. Naast de muziek die het album primair in zich draagt, straalt het hoop, verbinding en positiviteit uit. Dat is iets waar de wereld in deze tijd van het jaar vaak wel behoefte aan heeft. Hoewel het album Shadowlines heet, biedt het vooral licht. Het zou mooi zijn als dat licht het nieuwe jaar een flux geeft. Mooi album!  1. Night Tide
  2. Horizon
  3. Sundown Featuring Sabiyha
  4. ShadowLines
  5. Tears Of Dust Featuring Tanya Wells
  6. Closer
  7. String Theory
  8. Simple Joys Featuring Tanya Wells
  9. Red Shift
  10. Hush