×

Recensie

Pop

28 oktober 2011

Florian Wolff

The Nature Of Things

Geschreven door: Edgar Kruize

The Nature Of Things Florian Wolff Pop 3.5 Florian Wolff – The Nature Of Things Written in Music https://writteninmusic.com

Opvallend singer-songwriter album van Gronings talent vol mooie liedjes, dit The Nature Of Things. Maar het is wel oppassen dat de aandacht niet verslapt.

Een van de mooist vormgegeven albums van 2011 komt van Florian Wolff. Nog voor je daadwerkelijk de cd opzet, heb je echt wat moois in je handen met de verpakking. Je ontkomt er niet aan om in een recensie dan vervolgens direct aan te stippen dat dit een ‘eco vriendelijk’ album is, dat zo groen mogelijk is opgenomen en verpakt in een hoes die tegelijk als kunstwerk dienst doet. Een kunstwerk dat, als vanzelfsprekend – gefabriceerd van gerecycled papier en bedrukt met milieuvriendelijke inkt. Daar houdt het geitewollensokkengehalte (niet sarcastisch bedoeld – dit is toch wel helaas hoe het gros van de Nederlanders het ervaart) echter meteen op. Want hoewel Wolff als overtuigd veganist en voorvechter van een groenere, schonere wereld enorm fanatiek is, is hij geen artiest die in zijn teksten een belerend vingertje ophoudt. Dat siert hem en maakt in alle eerlijkheid de boodschap er wel meer toegankelijk door.

Maar goed, een album dien je vooral op de muziek te beoordelen. En die is bij Grote Prijs van Nederland finalist en 3FM Serious Talent artiest Florian Wolff prima in orde. Als ‘singer-songwriter’ is de muziek van Wolff op deze tweede volledige studioplaat veelal gedreven door akoestische gitaar, maar het geluid wordt opvallend ingekleurd door bijvoorbeeld blazers (funky opener So Good en in het episch uitwaaiende hoogtepunt van het album These Hands bijvoorbeeld) of juist door een lo-fi geluid (I Might As Well). De nadruk blijft in alle gevallen liggen op de liedjes zelf. Met name tracks als Into You en Taste The Sun (met Eefje de Visser) blinken uit in kwaliteit. Echter, na verloop van tijd dreigt de eenvormigheid toe te slaan en dreigt een verslapping van de aandacht van de luisteraar. Juist door genoemde elementen (onder meer de blazers) blijf je bij de les, maar uiteindelijk is dit zo’n album waarop je heel snel naar je eigen selectie favoriete tracks zapt. Welke dat ook voor jou persoonlijk mogen zijn, ze zijn hoe dan ook stuk voor stuk heel goed.

The Nature Of Things:

 1. So Far, So Good
 2. Trampoline
 3. Into You
 4. Into the Wide Open Mouth
 5. Taste the Sun
 6. Up & Over
 7. I Might as Well
 8. Orange Glow
 9. These Hands
 10. The Question Is Why
 11. The Moon Is Out
 12. Love Knows I’m Here


 1. So Far, so Good
 2. Trampoline
 3. Into You
 4. Into the Wide Open Mouth
 5. Taste the Sun
 6. Up & Over
 7. I Might as Well
 8. Orange Glow
 9. These Hands
 10. The Question Is Why
 11. The Moon Is out
 12. Love Knows I'm Here