×

Recensie

Pop

11 juni 2015

Florence + The Machine

How Big, How Blue, How Beautiful

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

How Big, How Blue, How Beautiful Florence + The Machine Pop 3.5 Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful Written in Music https://writteninmusic.com

Na vier jaar is er eindelijk een nieuw album van de Britse Florence Welch. De sound van How Big, How Blue, How Beautiful is groots en meeslepend.

Belangrijk voor de koers van het nieuwe album is producer Markus Dravs die eerder voor ondermeer Arcade Fire een majestueus geluid creëerde. Samen met Welch bepaalde hij de koers voor het nieuwe album dat overduidelijk meer Amerikaans (met Los Angeles als uitgangspunt) getint is, zowel in teksten als in de grootse, meeslepende meer rock gerichte sound. Iets wat de super krachtige stem van Welch, zoals we van Lungs (2009) en Ceremonials (2011) al wisten, met gemak aankan. De nieuwe songs overtuigen al net zo als op de voorgangers.

How Big, How Blue, How Beautiful is de slimme, nieuwe stap in de carrière van Welch. Natuurlijk wisten we van haar twee eerdere albums dat Welch niet echt voor ‘kleine’ songs gaat maar nu de harpen en tribal drums zijn vervangen door een meer pure sound valt pas echt goed op wat een geweldige zangeres Welch is. Dat ze de laatste jaren door flink wat liefdesleed is gegaan bewijzen haar teksten. In songs die vaak flink van rhythm & blues doortrokken zijn weet ze steeds exact de juiste passie en emotie te vinden. Luister naar What Kind Of Man (‘And with one kiss, You inspired a fire of devotion’ om vervolgens om te slaan naar frustratie over het aflopen van de relatie ‘You let me dangle! At cruel angle! What kind of man loves like this?’) en je begrijpt wat ik bedoel.

De uitstekende titeltrack, met dat geweldige brass-intermezzo, is naast What Kind Of Man het hoogtepunt van het album. Maar ook songs als de heerlijk onstuimige albumopener Ship To Wreck, Third Eye, de erg mooie ballad St. Jude en de fraaie, soulfulle en stevig opgebouwde albumafsluiter Mother bewijzen de grote klasse van Florence Welch.

How Big, How Blue, How Beautiful is een groots klinkend album dat, hoe catchy ook qua melodieën, juist soms door het grote geluid in de huiskamer wat afstandelijker klinkt. Daarnaast zou je hopen dat ze haar verontwaardiging en boosheid over het verliezen van de liefde soms wat vaker en langer zou vasthouden. Op de grote podia van de grote festivals zal ze deze zomer met de songs van dit album echter des te meer overtuigen. How Big, How Blue, How Beautiful is muziek gemaakt voor de grote podia. 1. Ship To Wreck
 2. What Kind Of Man
 3. How Big, How Blue, How Beautiful
 4. Queen Of Peace
 5. Various Storms & Saints
 6. Delilah
 7. Long & Lost
 8. Caught
 9. Third Eye
 10. St. Jude
 11. Mother