×

Recensie

Alternative

14 november 2011

Florence + The Machine

Ceremonials

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Universal Island Records

Ceremonials Florence + The Machine Alternative 4 Florence + The Machine – Ceremonials Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Florence + The Machine ‘hot’ is in Engeland bewijzen de eerste (verkoop)cijfers van haar nieuwe album Ceremonials. In een week tijd werden er maar liefst 94.000 exemplaren verkocht!! Het album kwam op nummer 1 binnen in de Britse albumlijst en stootte daarmee het nieuwe album van Coldplay van de troon. Ter vergelijking, het uitstekende debuutalbum Lungs kwam in 2009 op de 2e plaats binnen om na twintig weken alsnog de eerste plek van Michael Jackson over te nemen. Ook dit nieuwe album heeft het in zich om die toppositie lang vast te houden en niet alleen Engeland in zijn greep te krijgen maar ook het vasteland te veroveren.

Op die genoemde troon hoort Florence Welch namelijk thuis, want de excentrieke en modebewuste roodharige zangeres regeert als een koningin op Ceremonials, met daadkracht, overtuiging en natuurlijk die unieke stem. In zekere zin borduurt het songmateriaal voort op de op Lungs ingeslagen weg, maar waar op dat album nog een duidelijke rol voor de gitaar was weggelegd, is Ceremonials het toonbeeld van bombastische muzikale expressie.

De eerste drie nummers zijn meteen zo overrompelend en meeslepend dat je hoopt dat Florence dit hoge niveau een album lang weet vast te houden. Only I For A Night, de tweede single Shake It Out en het voorproefje van het album, What The Water Gave Me, zetten de toon voor een geweldig album, dat ondanks de bombast van begin tot eind weet te boeien. Breaking Down Again is een fraaie powerballad, Lover To Lover is niet alleen muzikaal maar ook tekstueel zeer interessant:  ‘there’s no salvation for me now’, zingt Florence aan het einde van het nummer. Je zou bijna medelijden met haar krijgen. Gelukkig voel je aan alles dat je met een zeer sterke vrouw te maken hebt dus kun je dat gevoel snel naast je neerleggen. Het absolute hoogtepunt is No Light, No Light, dat voortreffelijk is opgebouwd. Alles klopt aan dit nummer: de voortstuwende kracht van het nummer, de gedrevenheid, de fraaie gelaagdheid en de heerlijk wegzingende teksten. Florence gaat diep en soms lijkt het uit haar tenen te komen. Je gelooft spontaan alles wat ze zingt, zo overtuigend komt ze over. Of het nu het duistere Seven Devils is, de pure powersongs Heartlines en All This And Heaven Too of de prima afsluiter Leave My Body, Florence brengt je keer op keer in trance en weet op elk nummer haar eigenheid te etaleren. Zelfs op de iets mindere nummers Never Let Me Go en Spectrum weet Florence de luisteraar toch weer te verrassen met bijzondere muzikale wendingen.

Ceremonials is weer een unieke meesterzet van Florence, die ongetwijfeld tot nog grotere successen zal leiden, met wellicht haar volgende album als magnum opus? Tot die tijd genieten we volop van haar muzikale ontwikkeling en uniciteit.

Kijk hieronder naar optreden van Florence bij Jools Holland met No Light, No Light:

https://www.youtube.com/watch?v=emogqey7DxQ

Tracklist Ceremonials:

 1. Only If For A Night
 2. Shake It Out
 3. What The Water Gave Me
 4. Never Let Me Go
 5. Breaking Down
 6. Lover To Lover
 7. No Light, No Light
 8. Seven Devils
 9. Heartlines
 10. Spectrum
 11. All This And Heaven Too
 12. Leave My Body


 1. Only If For A Night
 2. Shake It Out
 3. What The Water Gave Me
 4. Never Let Me Go
 5. Breaking Down
 6. Lover To Lover
 7. No Light, No Light
 8. Seven Devils
 9. Heartlines
 10. Spectrum
 11. All This And Heaven Too
 12. Leave My Body