×

Recensie

Pop

02 april 2021

Flock of Dimes

Head of Roses

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Head of Roses Jenn Wasner Flock of Dimes Pop 3.5 Flock of Dimes – Head of Roses Written in Music https://writteninmusic.com

Na een mooie leerzame periode van ruim tien jaar keihard werken en vijf groepsalbums op het publiek loslatend is de tijd aangebroken om misschien wel definitief buiten de voetsporen van Wye Oak te treden. Heel eventjes uitblazen, en de ideeën in het hoofd lucht geven. Multi-instrumentalist Jenn Wasner heeft samen met de even veelzijdige Andy Stack, die ondertussen het project Joyero opstart, een prachtig ontwikkelingsproces achter de rug. Als indie gitaarpopband maken ze de nodige indruk met het in shoegazer ondergedoopte If Children debuut.

De sound verfijning volgt in het sfeervolle The Knot. Steeds zoekt die band naar een afwijkend patroon in de vernieuwing, waardoor dance op Shriek zijn intrede doet. Voorafgaande aan het drukke volgestopte The Louder I Call, The Faster It Runs brengt Jenn Wasner als Flock Of Dimes haar eerste If You See Me, Say Yes soloplaat uit. Een vrij toegankelijk popalbum, waarmee ze duidelijk een commerciële richting opgaat. Bij Head of Roses zoekt ze de inspiratie juist weer bij Wye Oak, waarbij The Knot het uitgangspositie lijkt is. De winst zit hem vooral in het feit dat de vocalen en de muziek nog dichter bij elkaar komen, en niet meer los van elkaar te plaatsen zijn.

Wat zet ze zichzelf gelijk al gruwelijk goed op de kaart. 2 Heads is een voorbeeldig visitekaartje waarbij pop en folk met een prachtig elektronisch geluidsveld samenkomen. Haar handtekening zet ze toch onder het stevig rockende Price of Blue, waarbij onder andere gitarist Meg Duffy als extra joker wordt ingezet. Wat is dit toch een klasse song, waarbij ze nogmaals benadrukt dat ze een voortreffelijke in balans zijnde artiest met een mooi eigen geluid is. Sterker nog, ze roept zowaar herinneringen op die naar de hoogtijdagen van de identieke jaren negentig indierock verwijzen. De slepende zang is hierbij een passende toegevoegde waarde, welke hier nog krachtiger aanwezig is. De gitaar eist gepast in het nachtelijke Walking de hoofdrol op.

Van een totaal ander kaliber is het gedurfde No Question, een afwijkende pianoballad waarbij de normale gangbare songstructuren als een kaartspel flink door elkaar geschud worden. Two leunt meer tegen de elektronica aan en is al eerder als single vooruitgeschoven, en heeft diezelfde donkere glans als de overige Head of Roses startnummers. Sfeervol, maar dan met een intimiteit die zo naadloos op het gevoel van 2021 aansluit, zonder die binding met het catchy popgeluid te verliezen. Op Head of Roses is hoorbaar dat Jenn Wasner behalve haar beeldschone hoge uithalen ook die verhalende rustige country singer-songwriter kant beheerst, en dat ze gemakkelijk met het overschot aan begaafde hedendaagse zangeressen kan concurreren. Juist omdat ze zelf grotendeels voor het muzikale pallet zorgt is het nog eenvoudiger om de luisteraar te overtuigen.

Je vergeet bijna dat de plaat de inspiratie voornamelijk uit het verwerkingsproces van hartzeer en het spiritueel met zichzelf in het reine komen haalt, plus de daarbij horende onvermijdelijk gemaakte fouten. Helemaal alleen staat ze er niet voor. De van Bon Iver afkomstige bevriende getalenteerde Matthew McCaughan vervult een mooie bijrol. Ook haar omvangrijke bandmaatje Andy Stack laat Jenn Wasner niet in de steek en beseft des te meer dat Head Of Roses de plaat is die zijn collega Jenn Wasner moet maken om haar persoonlijke demonen te bestrijden of om deze juist een prominente goedkeurende rol in haar bestaan te gunnen. Het leven gaat niet over rozen, geef deze echter wel een eervol leerzame plek in je achterhoofd. Soms pijnlijk stekend, dan weer volledig in bloei. Een prachtige plaat, waarbij ze zeker met de eerste drie tracks ver boven zichzelf uitstijgt.  1. 2 Heads
  2. Price of Blue
  3. Two
  4. Hard Way
  5. Walking
  6. Lightning
  7. One More Hour
  8. No Question
  9. Awake for the Sunrise
  10. Head of Roses