×

Recensie

Alternative

12 januari 2017

Flo Morrissey & Matthew E. White

Gentlewoman, Ruby Man

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Spacebomb

Gentlewoman, Ruby Man Matthew E. White Flo Morrissey & Matthew E White Alternative 4 Flo Morrissey & Matthew E. White – Gentlewoman, Ruby Man Written in Music https://writteninmusic.com

Een mooi begin van het nieuwe muziekjaar wordt verzorgd met Gentlewoman, Ruby Man van het fijn onverwachte duo Matthew E. White en Flo Morrissey. Het is een album vol slim gekozen covers die op z’n Spacebombs bewerkt zijn.

White en Morrissey besloten samen te zingen op een Lee Hazlewood-tribute in de Barbican in Londen, nadat ze elkaar hadden leren kennen via mail. White zag de albumrecensie van zijn laatste album Fresh Blood naast die van Morrissey’s debuutsingle Pages of Gold staan, als referentie/vergelijking, en benaderde haar. Een afspraak werd daarna snel gemaakt om samen songs op te gaan nemen met de o zo rijke muzikale omgeving van White, de mannen uit de Spacebomb Sudio’s in Richmond, Virginia, als basis.

Gentlewoman, Ruby Man is een lekker gewaagde coverplaat geworden. ‘Als we dan een coverplaat doen moet die echt wel nieuwe interpretaties van die geweldige songs brengen, anders heeft het geen zin’, hebben ze vast afgesproken. Het is daardoor een album geworden dat echt andersoortige versies van songs laat horen. Luister maar naar hun heerlijk lome soulversie van Suzanne van Leonard Cohen of de verrassend ijzersterke cover van de Bee Gees’ song Grease, die met Ann Peebles’ I Can’t Stand The Rain doorsneden is en met een dikke baslijn en dito drums tot een ware soulkraker wordt omgebouwd.

De zo herkenbare Spacebomb-sound wordt op Gentlewoman, Ruby Man weer briljant naar nieuwe muzikale regionen getild. Elke song kent rijke arrangementen, soms zelfs zo rijk dat zich elementen pas met meerder draaibeurten openbaren. Gelijk met albumopener Look At What The Light Did Now, een geweldige song van cultartiest Kyle Feld, opererend onder de naam Little Wing, die van een ingetogen akoestische ballade naar een fijne uptempo track is omgebouwd weet je dat dit een speciaal album is. Vooral ook als je de opvolgtrack, een van sythns gestripte, heerlijk puur herbouwde versie van Frank Ocean’s Thinking Bout You, hoort.

Gentlewoman, Ruby Man heeft exact die songs die een coveralbum interessant maken. Waar zovelen vóór hen de mist ingingen met slappe interpretaties van veel te bekende songs overtuigt dit album juist omdat White en Morrissey niet alleen een spannende selectie songs hebben opgepakt maar deze ook in de perfecte volgorde hebben gezet. Luister naar hun versie van Roy Ayers’ prachtsong Everybody Loves The Sunshine in die zonovergoten Spacebomb-sound of het prachtige Heaven Can Wait, bekend van Charlotte Gainsbourg en je weet waar ik het over heb. Hun versie van de Velvet Undergrounds Sunday Morning en de geweldige afsluitende track, het door George Harrison geschreven Govindam, zijn al net zo sterk.

Juist omdat Gentlewoman, Ruby Man geen echt duetalbum maar een meer samenwerking is, waar bijvoorbeeld de gave, lekker dwarse remake van James Blake’s The Colour To Everything vrijwel geheel op het conto van Morrissey geschreven kan worden en Suzanne door White volledig naar zich toegetrokken wordt, overtuigt dit album ook zo. Morrissey is als en vis in het water in het Spacebomb-geluid; haar vrije zangstijl past wonderwel bij die lekker donkere stem van White. Mooi tegengesteld in klankkleur vullen ze elkaar juist prachtig aan. Gentlewoman, Ruby Man is een album zoals coveralbums zijn bedoeld.  1. Look At What The Light Did Now
  2. Thinking Bout You
  3. Looking For You
  4. The Colour In Anything
  5. Everybody Loves The Sunshine
  6. Grease
  7. Suzanne
  8. Sunday Morning
  9. Heaven Can Wait
  10. Govindam