×

Recensie

11 september 2019

Fischer Z

Swimming In Thunderstorms

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: So Real

Swimming In Thunderstorms Fischer Z Alternative 4 Fischer Z – Swimming In Thunderstorms Written in Music https://writteninmusic.com

John Watts en Fischer Z. Ze zijn terug. Na het geweldige Building Bridges uit 2017 is er weer een nieuw album van de band rond John Watts. Zoals John in het tekstboekje van het album schrijft, is politiek altijd onderdeel geweest van waar Fischer Z voor stond, of dat nu om Red Skies Over Paradise gaat of ook om het voorgaande album; de maatschappelijk betrokken Watts stopt zijn wereldvisie niet onder stoelen of banken. Of dat nu heel rechtstreeks gebeurt zoals in het tweede nummer, Stamp It Out of verhalend als in de twee nummers over een dakloze ex-militair die aan het begin, Big Wide World, en einde van het album, Cardboard Street staan of het donkere The Islamic American dat het waargebeurde verhaal vertelt van een Syrisch vluchtelingengezin dat tegen hun wil in Texas terecht komt.

John schreef alle teksten en muziek zelf en verdorie, wat weet hij zijn muziek en teksten puntig en raak neer te zetten. Stamp It Out is daar bij uitstek het voorbeeld van, tegen een catchy achtergrond gaat het over het gedrag van de grote leiders van deze tijd en de wijze waarop zij de wereld regeren aan de hand van leugens. Het is bepaald geen ode aan de leiders en de kans is dan ook groot dat de tien jaar jongere Farage en Johnson geen lid zullen zijn noch zullen worden van de fanclub van John Watts of van Fischer Z. Wellicht voor iedereen ook beter.

Het is niet allemaal politiek wat de klok slaat. Hoofdthema’s voor John zijn politiek en beleving, emotie. En ook die laatste twee, zeker ook gekoppeld aan liefde komen op het album ruimschoots aan bod. Of dat nu ironisch is in Love Train Drama, melancholisch in The Heaven Injection, verlangend en met een rock ‘n roll gevoel in Half Naked Girl In The Window Sill, kwetsbaar en ontwapenend als in No Bohemia, of weer met ironie in Films With Happy Endings: John heeft ook over de liefde, over emotie uiterst fraaie nummers geschreven. Het mooie aan No Bohemia is dat hij zich helemaal blootgeeft, hij laat zijn stem horen zoals die is, met alle kwetsbaarheid die daaraan verbonden is. Juist die kwetsbaarheid maakt het nummer tot een ode aan het leven. Het nummer heeft dan weliswaar een wat sombere teneur, het is tegelijk de kracht en wil van John die dit nummer wilde maken. Het nummer begint klein, wordt daarna beduidend groter qua orkestratie maar eindigt weer heerlijk klein. Erg mooi! Die zelfde kwetsbaarheid legt John vocaal en tekstueel ook aan de dag in Right Now. Een nummer dat handelt over de emotie verbonden aan de ontwikkelingen in een relatie.

De man kan schrijven. Oh ja, zeker. De openingsklanken van Films With Happy Endings geven je heel even het gevoel te luisteren naar een bewerking van Pinball Wizard, slechts heel even en dan krijgt het zijn eigen speelse karakter. Het is bijzonder hoe John ook in 2019 zijn verhalende kwaliteiten in pakkende muziek weet om te zetten. Het titelnummer én het slotnummer laten dat ook nog maar eens horen. Twee uiteenlopende nummers die het verhalende karakter van de muziek van Fischer Z allebei nog eens volop in het licht zetten.

John heeft voor dit album een volledige band om zich heen verzameld. Waar de bezetting bij de opnames bij het vorige album beperkt was, is er nu een vijfkoppige band, inclusief John zelf, die het album heeft opgenomen. Op de bas vinden we de strak spelende David Purdye die al eerder met John samenwerkte, ten tijde van zijn eerste solo albums, op drums en percussie vinden we Sinisa Banovic die eerder onder meer speelde in de Kroatische band The Bastardz, een drummer met veel gevoel voor dynamiek, de toetsen worden, met heerlijk gevoel voor sfeer bespeeld door Adrien Rhodes en de tweede gitaar is in de vaardige handen van Marian Menge. Al met al een zeer patente band! Met ruimte voor trompet, contrabas, trombone en piano in No Bohemia, achtergrondzang bij Stolen en Prime en viool en blazers in Cardboard Street is er ook aandacht geweest voor orkestratie, zonder daarmee helemaal over de top te gaan. De arrangementen en uitvoeringen zijn steeds bijzonder smaakvol.

Het is heerlijk dat er een nieuw Fischer Z album is. Het is heerlijk dat Fischer Z muziek maakt die er toe doet. Als jij in bent voor muziek die je aan het denken zet over de hedendaagse maatschappij, als je wilt dat teksten relevant zijn over het hier en nu, als de aanstekelijke kant van Fischer Z bij jou altijd energie bracht, als je op zoek bent naar een heerlijk afwisselend album met de stem en teksten van John Watts die hier met zijn stem echt weet te raken, of als je de band gewoonweg eens wilt ontdekken, dan is Swimming In Thunderstorms een prachtig album om in te duiken.

Foto: Sven Dullaert 1. Big Wide World
 2. Stamp It Out
 3. The Islamic American
 4. Love Train Drama
 5. The Heaven Injection
 6. Half Naked Girl On The Window Sill
 7. No Bohemia
 8. Films With Happy Endings
 9. Wary
 10. Stolen
 11. Prime
 12. Right Now
 13. Swimming In Thunderstorms
 14. Cardboard Street