×

Recensie

Roots

24 januari 2018

First Aid

Ruins

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Columbia

Ruins First Aid Kit Roots 3.5 First Aid Kit- Ruins Written in Music https://writteninmusic.com

De  Söderberg zusjes zijn de schoolbanken nog niet helemaal ontgroeid als ze met hun zelf gefabriceerde akoestische folk waarin invloeden van Joanna Newson en Fleet Foxes doorklinken, naar buiten komen. Op het eerste in huiselijke kring gefabriceerde epeetje brengen de meisjes naast hun aaibare wat dromerige liedjes ook een fraaie interpretatie van Tiger Mountain Peasant . Johanna en Klara werden overigens ontdekt met een akoestische set opgebouwd met songs van Fleet Foxes, de sessie vond ergens in het bosrijke gebied van het Zweedse Enskede plaatsvond.

Na een eerste volwaardige studioplaat belanden de zusjes in 2012 opnieuw in de studio dit keer in Omaha, Nebraska met Mike Mogis de gitarist van Bright Eyes, kompaan Conor Oberst die  meezingt op zijn song The King Of The World, de enige cover op The Lion’s Roar. In dezelfde studio wordt ook Stay Gold opgenomen, als de single  My Silver Lining een jaar later voor de lancering van de Renault Kadjar gebruikt wordt, krijgt First Aid Kit in ruimere kringen appreciatie voor de met melodieuze strijkerswerk aangelengde countrygetinte troubadoursfolk.

Die vinden we nog steeds terug op Ruins de meisjes zijn ondertussen jonge vrouwen geworden. De oudste, Klara keerde na haar scheiding vanuit Manchester terug naar haar thuishaven in Zweden. Samen met zus Johanna vindt ze troost in de muziek, met songs over aanslepend liefdesverdriet zoals de titeltrack al enigszins laat uitschijnen.

Rebel Heart trapt eerder pittig af terwijl we het eveneens op galopperende drumbeat drijvende radiosingle It’s A Shame meteen herkennen. Na de mooie, naar jaren vijftig pop lonkende retrozwijmelaar Fireworks zetten de piano en pedalsteel Postcards op het juiste countryspoor.

To Live A Life bloeit na een rustige start met akoestische picking en zacht snikkende pedalsteel fraai open met de   vertrouwde combinatie van strijkers en harmoniezang. Producer Tucker Martin (The Decemberists, My Morning Jacket) nodigde Peter Buck van R.E.M en muzikanten van Wilco en Midlake uit en die combinatie werkt hier voortreffelijk. Het klinkt weliswaar nog altijd iets te liefelijk en behaaglijk maar met Ruins profileert First Aid Kit zich als een blijvertje.    1. Rebel Heart
  2. It's A Shame
  3. Fireworks
  4. Postcard
  5. To Live A Life
  6. My Wild Sweet Love
  7. Distant Star
  8. Ruins
  9. Hem Of Her Dress
  10. Nothing Has To Be True