×

Recensie

21 juni 2016

Fiona Brice

Postcards From

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Postcards From Fiona Brice Eigentijds 4.5 Fiona Brice – Postcards From Written in Music https://writteninmusic.com

Fiona Brice mag dan als artieste nog niet zo bekend zijn, met haar cv maakt ze super veel indruk. Als violiste maar juist ook als arrangeur heeft ze de afgelopen jaren haar sporen meer dan verdiend. Met het erg mooie Postcards From heeft ze nu ook een album onder haar eigen naam uitgebracht.

Brice volgde als violiste een klassieke muziekopleiding maar voelde zich altijd al aangetrokken tot de rafelrand van de pop. Ze belande via diverse bands bij de juiste mensen en schreef vervolgens arrangementen voor John Grant, Anna Calvi, Jarvis Cocker, Placebo, Roy Harper en Midlake. Daarnaast was ze ook violiste voor Kanye West, Jay-Z, Beyoncé, Katherine Jenkins, Gorillaz en Robbie Williams . Een mooie, diverse lijst die een goed indruk geeft van haar muzikale interesses.

Voor haar eerste soloalbum slaat ze echter een behoorlijk andere muzikale toon aan. Postcards From kent tien ingetogen composities die, gespeeld met viool, piano en cello, meer tot de minimalisten en eigentijdse componisten als Max Richter gerekend kunnen worden. En sluit ook naadloos aan op de albums die via Erased Tapes verschijnen. Tien fraai filmische composities die haar muzikale ideeën over voor haar bijzondere plekken over de wereld muzikaal ideaal beschrijven.

Het prachtige Berlin verscheen al voordat het album in de winkels lag en was de perfecte introductie voor een album dat als een muzikale ansichtkaart over de wereld trekt. De rust van Koh Yao Noi (het Thaise eiland), de prachtige spanning van Antwerp (luister naar dat prachtige vioolspel!!) of het epische Glastonbury zijn composities die een wonderbaarlijk talent laten horen. Maar composities van elkaar trekken haalt de betovering van het alles achter elkaar beluisteren absoluut weg.

Brice nam Postcards From op in nauwe samenwerking met celliste Vicky Matthews. Brice speelde zelf alle viool en pianopartijen. Ongelooflijk dat ze met zo weinig instrumentatie zoveel sfeer en impact weet op te roepen. De emoties rollen op dit album over elkaar heen. Juist ook omdat alle composities over de afgelopen vijf jaar geschreven werden in de steden waar ze naar vernoemd zijn met de stemming van Brice op dat moment.

Postcards From is een indringende verzameling super sfeerrijke composities. Het is daarmee een eigentijds album dat tot de mooiste van de afgelopen jaren gerekend mag worden.

Photographer: Emilie Bailey  1. Berlin
  2. Paris
  3. Glastonbury
  4. Dallas
  5. Antwerp
  6. Verona
  7. St Petersburg
  8. Koh Yao Noi
  9. Tokyo
  10. Denton