×

Recensie

Alternative

26 juni 2024

FIEP

Fried Rice

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Fried Rice FIEP Alternative 4 FIEP – Fried Rice Written in Music https://writteninmusic.com

FIEP, de Nederlandse indierockband rond Veerle Suzanne Driessen, houdt ook dit jaar de aandacht vast met prettige releases. De ep Fried Rice is het eerste deel van het tweeluik Fried Rice, Moon Bliss, dat later dit jaar in zijn volledigheid zal verschijnen.

Met de ep 77 Stokes Croft en de single R U Reading bracht FIEP vorig jaar even aanstekelijke als dwarse indierock. Toegankelijk, maar voorzien van prettige rafelranden, gedurfde wendingen en spitsvondige details. Het is mooi om te horen dat de band daar op deze nieuwe ep, waar Willem Smit van Personal Trainer aan meewerkte, gewoon mee doorgaat. De indierock van de jaren negentig is nooit ver weg, maar FIEP geeft daar een fijne eigen draai aan.

Zoveel blijkt al uit de single Ha-ha, muzikaal een lekker staaltje slepende slacker rock, waarbinnen Veerle met zichzelf in gesprek gaat na een onzekere tijd. Uiteindelijk voelt ze zich sterker, iets wat de muziek ook uitstraalt; die zwelt steeds meer aan tot noisy en is er zelfs ruimte voor humor en een lach. Zo blijft de song vier minuten lang boeien.

De ep gaat overigens uitnodigend van start met The Invite, een korte proloog naar het dynamische My Birthday, een strakke, punky song met vocalen die lekker uiteenlopen: prettig lijzig, zweverig poppy, pittig praatzingend. FIEP gooit veel in de blender maar houdt de vaart er goed in.

Did the Drummer Change the Bass is stevig aangezette, dansbare indierock met vuige basklanken en verrassende klappen op de synth. Het trekt de ep breder en verzekert FIEP van een indierocksong die de dansvloer op kan, een beetje zoals Infadels dat twintig jaar terug soms deden. Hierna sluit FIEP de ep met een kort akoestisch lied af. Een tweede stem en wat kleine muzikale speldenprikken die tegen de haren instrijken, geven ook dit nummer weer cachet.

In blijde verwachting van Fried Rice, Moon Bliss kan FIEP weer even vooruit met deze worp. De band speelt op 20 juli op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en op 31 augustus op het Bruis Festival in Maastricht.  1. The Invite
  2. My Birthday Party
  3. Ha-Ha
  4. Did the Drummer Change the Bass
  5. No Title.