Femi Kuti
Africa For Africa
Dat de inmiddels 48 jarige Femi Kuti overtuigend in de voetsporen van zijn legendarische vader Fela is getreden, weten we al sinds de jaren 90, toen hij ons overtuigde met zijn prima albums Femi Kuti (1995) en Shoki Shoki (1998). Op dit nieuwe album Africa For Africa zet Femi Kuti de missie op glorieuze wijze voort. Echter, het handelsmerk van vader Fela, de lang uitgesponnen funky afrobeat jams, heeft zoon Femi losgelaten: de nummers passeren bijna nergens de vijfminutengrens. En juist door die kortere tijdsspanne komt de boodschap des te harder en duidelijker binnen bij de luisteraar.
De onverwoede strijd tegen corrupte regimes in Africa en het politieke wanbeleid is sinds jaar en dag het belangrijkste thema van de Fela-famlilie. Bijna elk nummer op Africa For Africa staat in het teken van het aan de kaak stellen van de grote Afrikaanse problemen. Door het creëren van meer bewustwording en een nog grotere solidariteit onder de Afrikaanse bevolking (zoals in het pakkende titelnummer Africa For Africa en Make We Remember) gaat Femi voorop in deze, al jaren voortdurende, strijd. Als individu doet ‘de Afrikaan’ het geweldig, singt Femi in Bad Government, kijk naar het grote aantal dokters en ingenieurs, naar de talentvolle atleten en voetballers. Maar dit is meer ondanks de overheid in plaats van dankzij. De kracht van de songs van Femi Kuti zit hem niet alleen in de teksten. Het is de bevlogenheid, de gedrevenheid die je, mede door de heerlijk voortstuwende blazersarrangementen, bij de strot grijpt om je vervolgens pas na veertien nummers compleet uitgeput, doch voldaan achter te laten. In Politics In Africa vertelt Femi dat hij door zijn vele reizen heeft gezien dat goede politiek wel degelijk het verschil kan maken alleen dat dit nog niet tot de beleidsmakers in heel Afrika is doorgedrongen. Opener Dem Bobo schetst de ontstane situatie in een notendop: ‘So we struggle suffer dey, for this new democratic change. But the truth of the matter be say, dem disguise another way to continue their crooked ways’. De schijn van democratie wordt opgehouden maar men gaat door op dezelfde, vaak corrupte, voet. Can’t Buy Me is een echte killertrack, een heerlijk uptempo nummer waarbij stilzitten haast onmogelijk is. Omdat de tekstuele boodschappen telkens prima verpakt worden, valt er veel te genieten op Africa For Africa. In afsluiter It Don’t Mean heeft hij nog een duidelijke boodschap voor de rijken in Africa: ‘It don’t mean that you’re better than the man on the streets, it don’t mean that you’re better than me. Just because yo got some money, don’t make you better than other human beings’.
Africa For Africa is absoluut het beste Femi Kuti albums sinds tien jaar, misschien wel zijn beste tot nu toe! Het prachtige artwork is de slagroom op de muzikale taart.