×

Father John Misty

Chloë and the Next 20th Century

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Father John Misty - Chloë and the Next 20th Century
Chloë and the Next 20th Century Father John Misty Alternative 4.5 Father John Misty – Chloë and the Next 20th Century Written in Music https://writteninmusic.com

Chloë and the Next 20th Century is het vijfde album van Father John Misty (Josh Tillman) en de opvolger van het alweer vier jaar oude God’s Favorite Customer. Traditiegetrouw werkte Tillman weer samen met producer/multi-instrumentalist Jonathan Wilson. Het album klinkt echter weer anders dan zijn voorgangers en dat komt voor een flink deel door de weldadige, klassieke arrangementen van Drew Erickson. De songs klinken dus nóg rijker dan ze vaak al deden bij Father John Misty.

Chloë and the Next 20th Century kwam tot stand in Californië (onder meer in de klassieke United Recording Studio op Sunset Boulevard) en dat is te horen. Vooral door de strijkers en het koperwerk ademt het album de klassieke (film)wereld van Hollywood, tijdloze Westcoast pop en het swingtijdperk van de jaren dertig en veertig.

We maken direct kennis met Chloë. Deze liefdesverklaring (‘The more they abhor you, the more I adore you’) is ingebed in een zwierig vooroorlogs arrangement. Veel komen we niet over Chloë te weten maar er is geen sprake van een happy end, zoveel lijkt wel duidelijk. Hierna volgt de single Goodbye, Mr. Blue waarin Josh Tillman terugblikt op een voorbije relatie en de rol die de juist overleden kat had kunnen spelen in het redden van deze relatie. Het is een fraaie, warme song die qua sfeer een hoofdknik lijkt naar Harry Nilsson.

Tekstschrijver/muzikant Father John Misty lijkt op deze plaat wat meer ruimte te geven aan de muziek, aan de werelden die de rijke, weelderige muziek oproept. De productie van Chloë and the Next 20th Century is dan ook om door een ringetje te halen. Hierbij zingt Josh Tillman beter dan ooit tevoren. Ook als hij kleiner klinkt, met een trilling in zijn stem, blijft de muziek iets elegants en waardigs uitstralen, zoals op Kiss Me (I Loved You).

Via het zacht golvende Buddy’s Rendezvous, dat opgesierd wordt door een bescheiden maar daardoor niet minder effectieve saxofoon, komen we bij de sixties grandeur – inclusief klavecimbel – van Q4, een van de singles van het album. We maken kennis met auteur Simone, die zich moet schikken naar de wetten van marketing. Die andere bekendere single, Funny Girl, (You’re young, but you’re not getting younger’) dompelt je onder in het oude Hollywood, met karakteristieke blazers en – om het helemaal af te maken – strijkers en harp. Tussendoor is de bossa-sound van Olvidado (Otro Momento) net zo weldadig.

De titelsong geeft ruimte aan een veel groter perspectief, is zwanger van onheil en tikt gestaag voort onder Tillmans bespiegelingen: ‘Everything’s in transition, everything must change / But none of us here will ever see the promised land, none of us here will be there for childhood’s end… / And now things keep getting worse while staying so eerily the same / Come build your burial grounds on our burial grounds / But you won’t kill death that way’. De toekomst is niet iets om naar uit te zien. Als deze eeuw zo blijft aanhouden, dan houdt Tillman liever vast aan de love songs van weleer en laat hij de toekomst aan zich voorbijgaan.

Die grimmigheid tekende het album Pure Comedy uit 2017 ook al. Maar bij Father John Misty weet je nooit helemaal zeker hoe autobiografisch zijn teksten zijn. Chloë and the Next 20th Century zou een fraai staaltje persoonlijk escapisme kunnen zijn waarmee hij de huidige tijden de rug toekeert. Het kan ook een empatische stijloefening zijn, een rollenspel badend in smaakvolle nostalgie. Wat vaststaat is dat Chloë and the Next 20th Century een prachtplaat is. Niet alle songs zijn voltreffers, maar dit vijfde album van Father John Misty is met zoveel liefde en vakmanschap tot stand gekomen dat je na beluistering toch weer vol bewondering achterblijft.

  1. Chloë
 2. Goodbye, Mr. Blue
 3. Kiss Me (I Loved You)
 4. (Everything But) Her Love
 5. Buddy's Rendezvous
 6. Q4
 7. Olvidado (Otro Momento)
 8. Funny Girl
 9. Only a Fool
 10. We Could be Strangers
 11. The Next 20th Century