×

Recensie

Roots

10 maart 2013

Fat Harry & The Fuzzy Licks – Hard Lovin'

Hard Lovin’ Woman

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Europe

Hard Lovin’ Woman Fat Harry & The Fuzzy Licks Roots 3.5 Fat Harry & The Fuzzy Licks – Hard Lovin’ Woman Written in Music https://writteninmusic.com

Als een band Fat Harry & The Fuzzy Licks heet, dan weet je bij voorbaat wel wat je voorgeschoteld krijgt. Hetzelfde geldt voor een titel als Hard Lovin’ Woman. Dat wordt vast een schijf met blues(rock). En inderdaad, dat wordt het. De voorspelbaarheid is ook te halen uit de titels van een flink aantal tracks. Denk dan aan bijvoorbeeld Jealous Man, Silicon Woman en No One Wants To Be The First To Cry. Het meest verrassende is misschien nog wel dat het gaat om een band uit… Rotterdam.

Dat maakt het voor de band ook meteen een stuk makkelijker om niet bij één blues-stijl te blijven, maar een groot deel van het spectrum van dit prachtige genre te bewandelen. Dit album gaat van Texas blues tot Chicago blues en weer terug. Naast een vette gitaarsound (met en zonder slide) hoor je dus ook blazers, je hoort een orgeltje, je hoort piano. Je hoort pure blues en varianten met veel soul en/of funk. Een veelzijdigheid die voor de ‘rekkelijken’ interessant is, de ‘preciezen’ zullen er meer moeite mee hebben. Het maakt wel heel goed duidelijk hoe veel verschillen er binnen dit genre zijn.

Op een aantal nummers krijgt de band bijval van Preston Shannon en van Henry Oden, zeker niet de minsten: Shannon is zanger/gitarist en wordt ook wel King of the Memphis blues genoemd. Bassist Oden heeft in zijn lange muzikale leven gespeeld met een heel leger aan bluesgiganten, van Freddie King tot Joe Louis Walker, van Jimmy Reed tot Mike Bloomfield.

Al die invloeden zijn op dit album ook goed te horen. Net als die van Albert King, aan wie een nummer is opgedragen (Feel Like Breaking Up Somebody’s Home). Het album kent nog een ander nummer dat King groot heeft gemaakt: As The Year Go Passing By. Verder gaat het om 3 nummers van Oden, de rest is ‘eigen’ werk.

Ondanks de mate van voorspelbaarheid krijgt Hard Lovin’ Man toch 3,5 sterren. Waarom? Omdat voorspelbaar niets zegt over de kwaliteit of over hoe lekker iets klinkt. En Hard Lovin’ Man zit nou eenmaal erg goed in elkaar én klinkt lekker. Mensen die houden van vette bluesgitaren, van gierende slides, van funky blazers, van soulvolle orgeltjes en vooral van verschillende combinaties hiervan, die zullen met plezier naar dit album luisteren. Hoewel deze muziek live natuurlijk nóg vetter is! 1. Hard Lovin’ Man
 2. Slippin’ & Slidin’
 3. Jealous Man
 4. Silicon Woman
 5. Don’t Know You That Well (feat. Henry Oden)
 6. Sweet Home Abudaldah
 7. Tell Me Your Plan
 8. As The Year Go Passing By (feat. Preston Shannon)
 9. No One Wants To Be The First to Cry
 10. It’s All My Fault
 11. Richmond, California
 12. Shade Tree Mechanic
 13. Vapotramp
 14. Feel Like Breaking Up Somebody’s Home (feat. Preston Shannon)