×

Recensie

World

26 juli 2010

Far Out Spaced Oddyssey

Far Out Spaced Oddyssey

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Far Out Spaced Oddyssey Various Artists World 4 Far Out Spaced Oddyssey Written in Music https://writteninmusic.com

Hét platenlabel voor de liefhebbers van Braziliaanse muziek, Far Out, dook voor Far Out Spaced Oddysey wederom succesvol in de eigen Braziliaanse muziekarchieven. Far Out mannen Alex Knezevic en Ben Rimmer en Far Out  labeleigenaar Joe Davis nemen ons mee op een spannende, psychedelische trip, waarbij diverse muziekstijlen uit heden, verleden en toekomst moeiteloos gecombineerd worden tot één verslavend geheel.

Met Apocalipse van Jose Mauro en Reza Brava van Piri, beiden afkomstig van een oudere Far Out-verzameling, gecompileerd door Roberto Qartin, krijgen we meteen twee even smaakvolle als unieke en zeldzame stukken uit de Braziliaanse muziekgeschiedenis voorgeschoteld. Via twee nummers van Aleuda, waarvan de APE Remix van Galope de meeste indruk achterlaat, belanden we met Tudo Bonito in de dromerige folkwereld van Joyce, Nana Vasconcelos en Mauricio Maestro. Daarna reizen we via de lome, repeterende beats van Binario op Diretriz en het spacy Jonas van Rabotnik naar een andere tijdsdimensie waarbij het snoeiharde rockintermezzo van Binario ons letterlijk de ruimte in blaast, die door Kirk Degiorgio’s Offworld meteen muzikaal geschetst wordt. De oude meesters van Azymuth zorgen voor de nodige ontspanning met het speelse Caca Raposa, waarna via de opzwepende, dansbare en futuristische klanken van Troubleman in Switch, disc1 in stijl wordt afgesloten met de hypnotiserende Azymuth-beats in de Rabotnik-remix van Os Cara La.

Deel 2 (alleen op CD) begint relaxt met het instrumentale Verdade Anterior van Mauricio Maestro om vervolgens weer de psychedelische kant op te gaan met een nummer van Piri. De verrassing is groot wanneer we ineens een korte instrumentale Cubaanse Son voorbij horen komen van Rubens Bassini Y Los Latinos. Bezwerend trommelwerk van Orquestra Da Tambores De Alagoas brengt ons gevoelsmatig weer terug in Brazilië. Via het sfeervol opgebouwde Ponto De Chamada van Jose Mauro komen we bij een andere vreemde eend in de bijt, het Engelstalige You’re On Your Own van Custom Blue, dat tevens opvalt vanwege de oude of experimentele opnametechniek. Wonderwel past het nummer prima in deze set, die door de zwoele jazz op Ao Amigo Quartin van saxofonist Victor Assis Brazil ineens in een soundtrack bij een surrealistische film lijkt te veranderen. Met Jazzhole van Binario wordt dat idee nogmaals bevestigd, waarna Robotnik ons met Las Vegas echt compleet het muziekbos instuurt met extreem vage, doch boeiende klanken en bewust geforceerde breakbeats. Binario mag daarna wederom de grenzen van de experimentele jazz oprekken in Quantao om het stokje in deze muzikale ruimtereis over te geven aan Democustico, waarna het slotakkoord op dit album wordt verzorgd door Troubleman met het uitstekend gekozen Intergalactic You, Intergalactic Me.

Far Out Spaced Oddyssey is een gedurfde en gevarieerde compilatie van hallucinerende klasse! 1. Apocalipse
 2. Reza Brava
 3. Passarinho
 4. Galope [Ape Remix]
 5. Tudo Bonito
 6. Diretriz
 7. Jonas
 8. E Aí Galera Voltei
 9. Black Magic
 10. Caça a Raposa
 11. The Switch
 12. Os Cara Lá [Rabotnik Remix]