×

Recensie

17 oktober 2016

Fans Will Be Friends: Voor Queen en Vaderland II

Fans Will Be Friends: Voor Queen en Vaderland II

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht in eigen beheer

Fans Will Be Friends: Voor Queen en Vaderland II Edger Hamer Queen Rock 4.5 Fans Will Be Friends: Voor Queen en Vaderland II Written in Music https://writteninmusic.com

In 2008 verscheen het imposante boek Voor Queen en Vaderland, waarin Queen-kenner Edger Hamer alle bezoekjes van Queen aan Nederland optekende en aan de hand van interviews met (bekende) Nederlanders die daarbij betrokken waren per bezoek een fraai tijdsbeeld schetste. De afgelopen jaren heeft Hamer aan een vervolg gewerkt. Hierin is alle concertinformatie aangevuld met nieuwe info (en meer recente shows), maar is inhoudelijk de focus verschoven naar de hondstrouwe fanschare van Queen. Hier ligt wederom een keur aan mooie verhalen.

Als het boek één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat niets zo persoonlijk is als muziekbeleving. In de breedste zin van het woord, want die beleving komt niet alleen van het luisteren naar muziek. Beleving zit ook in het bezoeken van concerten of de interactie met een artiest. Queen-gitarist Brian May omschrijft het mooi in een in het nieuwe boek gepubliceerd voorwoord van een uitgave van de Nederlandse Queen-fanclub. Het zijn verhalen van mensen die niet in Queen hebben gezeten, maar wel ‘in the same universe, and sometimes in the same room, at the same time’ hebben verkeerd. Moments. Memoirs. And some fascinating insights’.

Het zijn mooie verhalen van mensen als Yvonne Tilleman, die met Queen op een rondvaartboot belandde waar de band 300 kilo aan gouden en platina platen kreeg uitgereikt. Andere verhalen komen onder meer van Louise van Uum, die een uitgebreide briefwisseling heeft onderhouden met Ruth May, de moeder van Queen-gitarist Brian May, en biologiedocente Hanny van Arkel, ontdekker van het hemellichaam ‘Hanny’s Voorwerp’ en in die hoedanigheid in de kennissenkring van Brian May (naast zijn baan als rockgitarist ook gepromoveerd sterrenkundige) terecht is gekomen. Deze en nog veel meer verhalen laten de diverse Queen-bandleden tot leven komen. Niet als extravagante rocksterren (al gaan ze zich uiteraard wel aan de rock ‘n roll excessen te buiten als ze de kans krijgen) maar vooral als mensen van vlees en bloed. Dat geeft deze uitgave een enorme meerwaarde boven standaard rockbiografieën.

Die verhalen omvatten echter slechts de eerste 150 pagina’s van het 480 pagina’s tellende (en anderhalve kilo zware) boekwerk. Wat volgt is een overzicht van Nederlandse magazinecovers, genoemde concertinfo (inclusief beeldmateriaal als livefoto’s, krantenadvertenties, tickets, scans van contracten en riders) een uitgebreide verzameling advertenties, een segment over Nederlandse illustratoren die Queen hebben vereeuwigd, een meer dan complete reeks gebeurtenissen per jaartal in de Queen-historie en – voor het eerst in boekvorm – een heuse toegift als het verhaal eigenlijk al klaar is. Een erg geinige vondst die perfect past bij een rock ‘n roll-boekwerk.

Zeker in combinatie met het eerste deel, is Fans Will Be Friends: Voor Queen en Vaderland II de ultieme kroniek van de avonturen van rockband Queen in Nederland. Het mooie is echter dat het boek zich nadrukkelijk niet als een vervolg laat lezen en ijzersterk op zichzelf staat. De aanwezige hoeveelheid beeldmateriaal en feitjes zal menigeen doen duizelen, maar het is daardoor ook een publicatie waar je vaker naar teruggrijpt om eens even op je gemak een nog niet gelezen deel tot je te nemen. Het boek is in gelimiteerde oplage van 400 stuks uitgebracht. Liefhebbers kunnen het bestellen via www.queenboek.nl.