×

Recensie

World

22 november 2011

Fanfaraï

Raï Cuivré

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Tour 'n' sol

Raï Cuivré Fanfaraï World 3.5 Fanfaraï – Raï Cuivré Written in Music https://writteninmusic.com

Fanfaraï is een sprankelende in 2005 opgerichte twaalfmansformatie die Noord-Afrikaanse muziekstijlen uitstekend weet te combineren met o.a.  afro-Cuban, latin en jazz, waarbij het meer regel dan uitzondering is dat met zowel put uit traditionele en moderne muziekstromingen.

Op Raï Cuivré zijn de sleutelwoorden  ‘samenwerking’ en ‘spelvreugde’.  Hoewel het album slechts acht nummers bevat, weet de band genoeg indruk achter te laten om zeker te weten dat de programmeurs van de vele (met name) zomerfestivals hen ongetwijfeld wel weet te vinden voor komend jaar.

Dat de band fantastisch samenwerkt blijkt onder meer uit de arrangementen van de nummers, die door zeven verschillende bandleden zijn uitgewerkt. Zanger Abdelkader Tab zet de toon in de redelijk rustige openingstrack Men Sabni Enkoun, waarin al duidelijk de arabische-latin blend blijkt. Subtiele koortjes, percussie en vurig blazend koperwerk begeleiden hem naar het volgende Wida Nzor, dat al meer power in zich heeft en zeker live niet alleen dansbaar is maar zich ook prima leent om (het refrein) mee te zingen. De gastrol van zangeres Samira Brahmia is de belangrijkste bijdrage op Chilet Laayani/Ntiya, een zeer afwisselend nummer dat daarnaast wordt opgesierd door vele andere gastmuzikanten, waaronder trombonist Simon Andreieux, die het meest prominent te horen is op deze track. Waar het gedeelte Chilet Laayani vooral rust uitstraalt, valt Ntiya op door de passievolle latin-klanken. Het swingende Zerga Ou Mesrara houdt de spanning er van begin tot eind in en doet bij vlagen denken aan de funky nummers van Cheb Khaled, maar dan met een latin-feel erbij, erg lekker dus! Het krachtig klinkende koper-intro van Lafo, dat gevolgd wordt door overtuigende, gedreven klinkende zangpatronen geeft het nummer iets extra’s mee. De spelvreugde spat in ieder geval uit de speakers. Achdah A Taous begint al even spannend, de manier waarop de blazers het klanktapijt weten te weven en de samenwerking aangaan met de percussie en de andere instrumenten, leidt tot ultieme feestvreugde aan het eind van het nummer. Er wordt even wat gas terug genomen in het ontspannen El Hmama, dat na twee instrumentale minuten door de zang van Abdelkader extra karakter en pit krijgt, waarna de ondersteunende koortjes en blazers er weer een klein feestje van maken. Met het opzwepende en instrumentale Zina sluit Fanfaraï Raï Cuivré in stijl af.

Tracklist Raï Cuivré:

  1. Men Sabni Enkoun
  2. Wida Nzor
  3. Chilet Laayani/Ntiya
  4. Zerga Ou Mesrara
  5. Lafo
  6. Achdah A Taouas
  7. El Hmama
  8. Zina