×

Recensie

Roots

24 januari 2011

Family Of The Year

Our Songbook

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Volvox/greenlfant

Our Songbook Family Of The Year Roots 3.5 Family Of The Year – Our Songbook Written in Music https://writteninmusic.com

Zanger Steven Tyler van Aerosmith noemt hen gekscherend ‘The Mama’s and the Papas on acid’. De pakkende en meeslepende melodieën van deze harmonieuze ‘familie’ die in stijl en inspiratiebronnen golven van Beach Boys-achtige samenzang via aan Fleetwood Mac en The Beatles refererende songstructuren naar heerlijke melancholische ballads naar zelfs electro-pop in de stijl van MGMT. Ondanks de vele mogelijke verwijzingen en variatie blijkt Our Songbook ook als som der delen overtuigend overeind.

Vanaf de opener en tevens eerste single Let’s Go Down! zijn het vooral Joe Keefe en Meredith Sheldon die hun overige bandleden opzwepen met hun haast perfecte en onweerstaanbare vocale harmonie. De hoge feel good-factor doet de rest. Intervention (Staple Jeans) ademt de sfeer van Fleet Foxes. Het absolute hoogtepunt is echter zonder twijfel het wonderschone pianostuk Summer Girl, waarbij de samenzang aan Crosby, Stills, Nash & Young in topvorm doet denken. The Princess & The Pea klinkt als een sprookjesachtige, spannende electrotrip met subtiele verwijzingen naar de gloriedagen van bands als Portishead en Hooverphonic. Met Castoff volgt de zoveelste stijlbreuk en doet men denken aan CSS (Cansei de Ser Sexy) in dit met lekkere beats doorspekte uptempo nummer! Het jeugdige enthousiasme en de bevlogenheid spat van de plaat af.

De winter is nog niet voorbij maar terwijl je naar Our Songbook luistert snak je gewoon naar de lente, zo’n album is het. Een nummer als Chugjug, met ook weer die hemelse, verslavende vocalen, daar hoort gewoon de geur van groeiend gras, een prachtige ondergaande zon en een heerlijke fles wijn bij, die je samen met je vriendengroep soldaat maakt terwijl op de achtergrond je nieuwe familieleden jou duidelijk maken waarom jij hen spontaan wilt adopteren en toelaten tot jouw muziekdomein. Our Songbook wordt afgesloten met het korte anti-heldennummer Hero, waarin zanger Joe op niet mis te verstane wijze duidelijk niet in de voetsporen van David Bowie wil treden, zelfs niet voor één dag volgens mij (Heroes). Hoewel niet elk nummer raak is op dit speelse debuutalbum van het jonge zestal uit Los Angeles, Californië, kan deze leuke plaat wellicht wel hun doorbraak in Europa betekenen. Voorlopig sluiten wij deze muzikale familie in ons hart!

Op 13 februari is The Family Of The Year te bewonderen in Rotown (Rotterdam) en op 14 februari in Paradiso (Amsterdam). 1. Let's Go Down
 2. Intervention (Staple Jeans)
 3. Stupidland
 4. Psyche Or Like Scope
 5. Feel Good Track Of Rosemead
 6. Summer Girl
 7. The Princess And The Pea
 8. Castoff
 9. Treehouse
 10. Surprise
 11. Chugjug
 12. The Barn
 13. No Good At Nothing
 14. Hero