×

Recensie

Pop

10 juli 2015

Ezra Furman

Perpetual Motion People

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Perpetual Motion People Pop 4 Ezra Furman – Perpetual Motion People Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na het alom gewaardeerde Day Of The Dog is de 28-jarige Ezra Furman terug met Perpetual Motion People, het eerste album voor zijn nieuwe label Bella Union. De verwachtingen waren hooggespannen want Day Of The Dog werd alom gezien als een bruisend feest van excentrieke zelfexpressie. Het was tevens een album waarop Furman zich liet inspireren door klassieke rock-‘n-roll.

Net als voorheen geeft Furman op zijn nieuwe plaat weer blijk van worstelingen met zijn mentale gesteldheid. Gekte en zelfdestructie liggen op de loer. Zijn kleurrijke muziek, een brouwsel van doo-wop, vintage rock-‘n-roll, exotica, folk en pop en met een flinke rol voor de saxofoon geven Furman echter hoorbaar zo veel energie dat hij uiteindelijk toch weer een vermakelijke, tijdloze en aanstekelijke plaat heeft gemaakt. Het blijft allemaal wel een soort therapie, getuige Furmans verzuchting in Ordinary Life: ‘I’m sick of this record already’. De verveling ligt kennelijk altijd op de loer.

Je kunt je gemakkelijk verliezen in de drukte waarmee Furman zichzelf neerzet op Perpetual Motion People maar de plaat biedt voldoende songs die gewoon prima overeind staan. De single Restless Year is aanstekelijke, zomerse pop met een ruig randje waarop Furman direct duidelijk maakt dat hij de dood het liefst eigenhandig een kop kleiner maakt. Wobbly is al even aanstekelijk en uitbundig.

Lousy Connection is bijzonder puike, rijkgevulde doo-wop met een sterke hoofdrol voor Furman die een leven aan de rand van de moderne maatschappij overtuigend beschrijft en bezingt. Het passend getitelde Tip Of A Match rockt stevig en is een en al strijdvaardigheid. Zelfrespect en baas-over-eigen-lichaam-zijn vormen de thema’s op het lekkere swingende, wederom door sax gekleurde, Body Was Made. Ook als hij iets minder verrassend uit de hoek komt kan Furman nog overtuigen, getuige het lekkere, zomers klinkende Watch You Go By, een zwoele track waar Furmans dunne stem mooi tegen aftekent.

Met dit derde solo-album op zak en een recent optreden op Metropolis als aanjager zal Ezra Furmans ster ongetwijfeld verder rijzen. Perpetual Motion People kent een aantal bijzonder fijne songs maar is vooral een plaat die uitblinkt in levenslust, openhartigheid en variatie. Met af en toe een dikke knipoog naar de jaren vijftig.

Op 20 juli staat Ezra Furman op het Valkhof Festival in Nijmegen. 1. Restless Year
 2. Lousy Connection
 3. Hark! to the Music
 4. Haunted Head
 5. Hour of Deepest Need
 6. Wobbly
 7. Ordinary Life
 8. Tip of a Match
 9. Body Was Made
 10. Watch You Go By
 11. Pot Holes
 12. Can I Sleep in Your Brain
 13. One Day I Will Sin No More