×

Recensie

07 april 2016

exmagician

Scan The Blue

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Scan The Blue exmagician Alternative 3.5 exmagician – Scan The Blue Written in Music https://writteninmusic.com

Het Noord-Ierse exmagician wordt gevormd door Danny Todd en James Smith, die in 2011 verantwoordelijk waren voor de psychedelische britpopplaat To The Death Of Fun. Toen nog onder de naam Cashier No. 9. Scan The Blue laat wederom pakkende psychedelische songs horen maar klinkt beduidend harder en vuiger dan het vorige album van het duo. ‘It’s the dirt under the fingernails’, aldus Todd.

Todd en Smith openen met Kiss That Wealth Goodbye: lekkere psychedelische pop, bij vlagen vuig dan weer met een zekere meezingfactor. Place Your Bets laat een fijne mix van akoestische gitaar, ruimtelijke effecten, een vervormd stemgeluid en trompet horen. Nergens extreem, gewoon aangename muzikale softdrugs. Desperado is een robuuste track gekleurd door diverse fijne vocale partijen die het nummer op een hoger plan brengen. Het penetrante orgeltje is een lekker extra’tje.

Regelmatig pakt exmagician stevig uit, zoals op de single Job Done: stampende psychedelische garagepop/rock, deels gestoeld op buitenopnamen gemaakt in en om Belfast. Plan Retrieval is opzwepend en wordt door lekkere losse drums en een pittig orgel aangejaagd. Daaroverheen waait een wat onverschillige, licht gedrogeerde zang die aan Beck doet denken. Het resultaat is een onontkoombare, catchy track.

De band schuwt ook de rust niet: Feet Don’t Fail bijvoorbeeld is een slaperige, rootsy track die halverwege de plaat wat lucht geeft en de titelsong is een soort kamerpop die het album op verrassende wijze afsluit.

Scan The Blue is een coherente plaat zonder zwakke momenten. Het album ontbeert (net als Cashier No. 9 destijds) echte hoogtepunten maar dat doet niet zoveel af aan het luisterplezier. Variatie alom met een gezonde zucht naar experiment. Dit alles wel binnen songstructuren. Want, zoals de band zelf al zei: ‘The song is king’.

Tracklisting Scan The Blue:

 1. Kiss That Wealth Goodbye
 2. Bend With The Wind
 3. Place Your Bets
 4. Desperado
 5. Feet Don’t Fail
 6. Job Done
 7. Smile To The Gallery
 8. Plan Retrieval
 9. The Rot Sets In
 10. Wild Eyes
 11. Scan The Blue  1. Kiss That Wealth Goodbye
  2. Bend With The Wind
  3. Place Your Bets
  4. Desperado
  5. Feet Don't Fail
  6. Job Done
  7. Smile To The Gallery
  8. Plan Retrieval
  9. The Rot Sets In
  10. Wild Eyes
  11. Scan The Blue