×

Recensie

Alternative

09 september 2020

Everything Everything

Re-Animator

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Awal Records

Re-Animator Everything Everything Alternative 4 Everything Everything – Re-Animator Written in Music https://writteninmusic.com

Wij hebben een zwak voor bands die immer het avontuur zoeken, de uitdaging om met echt nieuwe muziek tevoorschijn te komen. Het uit Manchester afkomstige Everything Everything doet dat al vier albums lang en hun nieuwste, Re-Animator, gaat zelfs nog een muzikale stap verder.

Aangemoedigd door producer John Congleton nam de band de songs die ze een jaarlang geschreven, opgenomen en weer herschreven hadden, snel, in twee weken, op. Zonder teveel opsmuk en toevoegingen de song, en diens melodieën, harmonieën, centraal te stellen en alles uit de dynamiek van de vier bandleden te halen. Dat die opzet is gelukt laat Re-Animator optimaal horen. Er is een herboren band te horen.

Nadat hun derde album Get To Heaven de grote doorbraak voor de band creëerde en het daarop volgende A Fever Dream die succesvolle lijn moeiteloos continueerde, hadden zanger Jonathan Higgs, bassist Jeremy Pritchard, gitarist Alex Robertshaw en drummer Michael Spearman juist zin om die volle, ronde sound van die albums even een flinke boost de andere kant op te geven.

Congleton snapte dat en heeft een sound vastgelegd die zowel dynamisch als kaler en directer is. Het past de band als gegoten. Dat de band geweldige muzikanten heeft die elke muzikale uitdaging met gemak aankunnen, zelfs altijd nog iets verder duwen, mag al albums lang en al helemaal live zeer duidelijk zijn. Tevens dat de band met Higgs een zanger heeft met een zeer herkenbare stem. Zijn manier van zingen is die van veel dynamiek, dan weer subtiel met de kopstem dan krachtig in aanzet naar de climaxen in hun songs.

Everything Everything is tevens een band die zowel melancholische sferen als optimistische melodieën als geen andere band weet samen te smelten. Luister maar weer eens naar de eerste trits songs van hun nieuwe album: Lost Powers, Big Climb en het goddelijke tweetal It Was A Monstering en de ballad Planets. Songs die toegankelijk klinken maar ondertussen fascinerend knap in elkaar zitten. Zowel in structuur als in weldadige uitwerking.

Opvallend is ook dat de gitaar weer belangrijker is geworden in de sound van de band. De sound is duidelijk drums, bas, gitaar en toetsen, waarbij op de laatste twee albums die laatste leken omgedraaid. En juist die gitaar maakt hun sound zo mooi rond naast die prachtstem van Higgs, want ook op dit album trekt hij alle aandacht naar zich toe. Luister daar Planets maar op na. Eindeloos mooi.

Op Re-Animator houdt de band die prachtstart in songs moeiteloos vast waarbij natuurlijk de twee eerder uitgebrachte singles, het overweldigend mooie In Birdsong en sterke Arch Enemy, zeker niet de enige uitschieters zijn. Juist ook songs als het prachtige Moonlight, het waanzinnig van veel gitaar doortrokken Lord Of The Trapdoor, het gedreven Black Hyena, het catchy The Actor en de wel heel erg fraaie, lekker gedreven, albumafsluiter Violent Sun zijn al net zo ijzersterk.

De band schoof vanwege corona de releasedatum van Re-Animator een paar keer op. Begrijpelijk. Je zou nooit willen dat een nieuwe muzikale stap die zo goed uitpakt aan ook maar iemand die in je geïnteresseerd is, voorbij zal gaan. Hun vijfde album laat geen twijfel over het feit bestaan dat Everything Everything momenteel één van de meest interessante bands uit Groot-Brittannië is. 1. Lost Powers
 2. Big Climb
 3. It Was A Monstering
 4. Planets
 5. Moonlight
 6. Arch Enemy
 7. Lord Of The Trapdoor
 8. Black Hyena
 9. In Birdsong
 10. The Actor
 11. Violent Sun