×

Recensie

Alternative

17 augustus 2017

Everything Everything

A Fever Dream

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: RCA Records

A Fever Dream Everything Everything Alternative 4.5 Everything Everything – A Fever Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn albums waarvan je vindt dat het veel te lang duurt voordat ze komen. A Fever Dream van Everything Everything is er zo één.

Eigenlijk al sinds hun debuut Man Alive (2010), zeker vanaf hun tweede album Arc (2013) maar al helemaal sinds hun laatste (derde) album Get To Heaven (2015) hebben we namelijk een zeer groot zwak voor het uit Manchester afkomstige Everything Everything (alhoewel drie leden van de band uit het nabij gelegen Northumberland komen noemen ze Manchester als ontstaansstad).

Get To Heaven was het album dat hun sound in alle facetten, verpakt in een heerlijk dikke productie, definieerde. In een super slimme mix van pop, rock, electronic die met lekker opwindende dan weer stuiterende ritmes en de indringende, vaak naar falsetto overspringende, stem van Jonathan Higgs zijn weg vindt, heeft de band dan ook een onweerstaanbaarheid die de hedendaagse muziek maar weinig kent.

Het erg goede nieuws is dat A Fever Dream verder gaat waar Get To Heaven ophield. Net zo ambitieus in opzet en zo onvoorspelbaar in uitwerking. Natuurlijk heeft de band genoeg klappers als de onweerstaanbare eerste single Can’t Do en super catchy songs als Desire maar duiken ze net zo goed de lekkere onvoorspelbaarheid in met overweldigende tracks als Good Shot, Good Soldier en Put Me Together. Juist de verrassende manier hoe ze zulke tracks opbouwen maakt Everything Everything zo’n ijzersterke band.

A Fever Dream is net als zijn voorganger zo’n album dat met een paar dikke tracks gelijk beklijft maar met die onvoorspelbaar opgebouwde tracks een spanning oproept die het album zoveel meerwaarde geeft. Dat de mannen ook nog eens geweldige instrumentalisten zijn en producer James Ford (Depeche Mode (Spirit), Foals (What Went Down)) de absoluut juiste man op de juist plek is, helpt daarbij optimaal mee. De songs van Everything Everything zijn altijd gelardeerd met veel overtuigingskracht en energie, of dat nu in een uitgebouwde melodielijn of juist in stevig gitaarwerk verwerkt zit.

Met songs als de geweldige tweede single A Fever Dream (hoe kan het toch dat je zo’n track niet de hele dag op de radio hoort????), de overweldigende albumopener Night Of The Long Knives, Big Game, Run The Numbers, het heerlijk energiek duwende Ivory Tower, het erg fraaie over soundscapes uitwaaierende New Deep en de prachtafsluiter White Whale maken ze van A Fever Dream weer een eigentijds hoogtepunt binnen de Britse popmuziek.

De intelligente teksten van de band verhalen over de sterk veranderende soms bijna vervreemdende tijden. Zowel politiek als sociaal is de band uitgesproken. Niet alleen de titel van het album maar ook teksten als ‘Is there something wrong with all of this? / Or is there something wrong with me?’ en ‘Do the golf clap, for all the right people’ spreken wat dat aangaat voor zich. Maar er is veel meer in de teksten verstopt dat zich meerdere luisterbeurten openbaart.

Everything Everything maakt met het geweldige A Fever Dream wel heel erg duidelijk één van de meest belangrijke bands van deze tijd te zijn. A Fever Dream is zo’n album zoals een album gemaakt dient te worden. Een album vol songs die zowel ambitieus, energiek, uitdagend als super pakkend klinken.  1. A Fever Dream