×

Recensie

Jazz

18 oktober 2021

Evan Parker

Winns Win

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Byrd Out

Winns Win Evan Parker Jazz 4 Evan Parker – Winns Win Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse jazzlegende Evan Parker is ondanks zijn hoge leeftijd nog net zo productief als in zijn beste jaren. De afgelopen jaren verscheen er in ieder geval één album per jaar, soms twee, soms zelfs drie. Winns Win, zijn onderhand ontelbaarste album, laat een geïnspireerde en, natuurlijk, vrije 77-jarige Parker  in volle glorie horen.

Winns Win, een album waarop puur Parker en zijn sopraansax te horen is, is volop geïnspireerd door designer en activist William Morris en werd ook in diens galerie op Winns Avenue opgenomen. Het album werd op één dag, 21 september, opgenomen en heeft in compositietitels puur de WW (Winns Win) en een nummer gekregen.

De vrije manier van muziek maken leidt tot een album dat even weerbarstig als interessant is. Met de gedachte van Morris’ werk in het hoofd, de kunstenaar die oprichter was van de Britse arts-and-crafts beweging die een sociale stroming in de kunst en industriële vormgeving ontwikkelde in de late helft van de 19de eeuw en tevens schrijver was van The Well At The World’s End, het eerste fantasy boek, klinkt Winns Win extra intrigerend.

De muziek die Parker voor het album heeft geselecteerd heeft namelijk in eerste instantie een urgentie die je niet per se in Morris’ werk ziet. Maar bij diepere beluistering word je als vanzelf door de heerlijk ongeleide, soms zelfs ontregelende klanken (maar hé, het is Parker hè?) die Parker uit zijn instrument stoot, de stukken ingezogen.

Parkers fabuleuze techniek, zijn verbijsterende snelheid (nog steeds), repetitieve melodiepatronen en gevoel voor ongeleide sferen heeft hij verpakt in negen dwingende stukken die pas bij meerdere luisterbeurten volledig tot hun recht komen. Zoals veel bij Parker tijd verdient en pas later echt binnenkomt.

Dat hij op Winns Win weer even volop de aandacht op Morris richt, is een wel heel interessante. Diens politieke en sociale betrokkenheid en meesterlijke ontwerpen (zowel het ontwerpen, drukken en uitgeven van boeken als het ontwerpen van behang, textiel, tegels, tapijten, meubilair, glas in lood en interieurs kunnen nooit genoeg aandacht krijgen.

Winns Win draagt volop bij aan de vrijheid die Morris zichzelf toediende op tot verrassende nieuwe uitingen te komen. Parker pakt op zijn eigen manier die vrije gedachte op in zijn muziek. Een jazzlegende, een sopraansax en een meesterlijk idee leveren een buitengewoon album op.

NB. De vinyloplage is gelimiteerd tot 300 stuks dus wees er snel bij.

Kant A:

  1. WW1
  2. WW2
  3. WW3
  4. WW4
  5. WW5

Kant B:

  1. WW6
  2. WW7
  3. WW8
  4. WW9