×

Recensie

Pop

20 april 2020

Eva van Manen

Politiek & Liefde

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Concerto Records

Politiek & Liefde Eva van Manen Pop 3.5 Eva van Manen – Politiek & Liefde Written in Music https://writteninmusic.com

Het is gewoon dikke vette pech hebben. Tien jaar lang ideeën uitwerken en zoeken naar de juiste stemming en passende sfeer. De kunst van het weglaten, en dan het toch weer toevoegen. Trots in eigen beheer je eigen plaat presenteren en vervolgens geduldig anderhalf jaar door middel van crowdfunding en vriendendiensten sparen om uiteindelijk in 2020 het resultaat uit te brengen. En dan, BAM! kondigt de Corona crisis zich aan. En dan valt alles helemaal stil, doodstil. Geen clubtour, geen festivals, helemaal niks meer. Theaterdier en taalpurist Eva van Manen verdient een betere introductie. Politiek & Liefde is een prachtig droomdebuut. Een nachtelijke reis door de snel voortmalende gedachtegang van deze overtuigende verhalenvertelster. Sober en donker. Een onzeker toekomstbeeld met heel veel politiek en veel minder ruimte voor liefde. En juist de behoefte aan liefde is zo ontiegelijk groot.

Eva van Manen vertaalt het filosoferen over het leven eenvoudig naar een voor iedereen begrijpbare taal. Ze ratelt maar door, omgeven door zwoele minimalistische doordachte beats die de vrouwelijke kant in haar nog sterker benadrukken. Als een totaal in controle zijnde singer-songwriter stapt de zelfverzekerde zangeres de boksring binnen. Klaar om te incasseren, bereid om klappen te ontvangen. Het lichaam als wapen, hunkerend naar romantiek.

Teksten die doordrenkt zijn met de blingbling uit de hiphop scene. De angst om te switchen voor het kapitalisme. Een vrouw blijft een ekster met een voorliefde voor mooie materialistische speeltjes. Haar kracht zit juist in de kwetsbaarheid en het inzichtelijke zelfbeeld. Het is een tegenreactie op de muzikale mannenwereld, waarbij de vrouw veelal als de laatste overwinning bezongen wordt. Het is modern feminisme inclusief de Fuck You houding, waarbij het gevaar loert om voor een foute man te vallen waaraan je de zwakte openbaart; alles voor de liefde.

Het verlangen naar huisje, boompje, beestje. Escapisme door in zinloze autoritjes te vluchten. Heel veel vragen die haar hoofd bevolken, omringd door antwoorden die als een zwerm wespen pijnlijke littekens in haar gedachtegang veroorzaken. Het is bijzonder hoe deze dertiger zich in de onzekerheden waar een jong volwassene mee worstelt plaatst. Ze klinkt veel jeugdiger, bijna kinderlijk lief, al wijzen de sterke lyrics wel op de nodige levenservaringen. Politiek & Liefde roept juist op tot het leggen en onderhouden van contacten, het fysieke aanraken en elkaars adem voelen. Een breed contrast welke als tegenpool met de huidige anderhalvemetermaatschappij botst. 1. 7 Dagen
 2. Politiek en Liefde
 3. Je Auto
 4. Slowmotion
 5. Huil Niet
 6. Twixen
 7. Omdat We Verdergaan
 8. Hoop Met Jou
 9. Lees Me Voor
 10. Wie Kan Ik
 11. Blijf Rustig