×

Recensie

Pop

16 februari 2021

EUT

Party Time

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: V2

Party Time EUT Pop 4 EUT – Party Time Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het uit Amsterdam afkomstige Eut garant staat voor pakkende uptempo popliedjes bewezen ze al op hun debuut Fool for the Vibes. De veelzijdigheid van deze voormalige conservatorium studenten zorgde ervoor dat ze door 3FM en KINK XL breed worden opgepakt. Jaren geleden zou dit een mooie springplank geweest zijn om door te groeien naar een groter publiek, maar nu de rol van deze radiostations vrijwel uitgespeeld is, staat dit niet meer gelijk aan succesgarantie. Zonde eigenlijk, want het hardwerkende Eut verdient het wel om een veelbesproken naam in het clubcircuit te worden.

Nu krijgen ze een herkansing met het in corona tijd opgenomen Party Time. Als in de toekomst de deuren van de zalen zich weer openen zijn ze klaar om toe te slaan. En elke muziekliefhebber snakt ondertussen wel naar een feestje.

Het retro What Gives You The Kicks staat bomvol met bombastische Trevor Horn achtige eighties samplers. Dit moet toch heerlijk zijn voor drummer Jim Geurts en bassist Sergio Escoda om lekker buiten de strakke lijntjes te treden en flink met de drummachine aan de slag te gaan. Man, wat keek ik vroeger mijn ogen uit toen dit soort instrumenten prominent voor de etalageraam van de plaatselijke muziekwinkel stonden opgesteld. Dat de tijd dit beeld heeft verdrongen zegt genoeg over de beperkte houdbaarheid van dit lomp stukje elektronica, maar wat blijft het aangenaam om dit anno 2021 terug te horen.

Het trippende ruim 8 minuten lang durende Stuck laat Eut heerlijk experimenteren. De geschoolde achtergrond verwoord zich in eigenzinnige uitstapjes richting de freejazz zonder hierbij de controle over het geheel te verliezen. Na een toegankelijk intro van ruim 2 minuten gaat eerst zangeres Megan de Klerk helemaal los, als vervolgens de mysterieuze geluidssalvo’s en de sturende percussie het van haar overnemen. De toon wordt duisterder, tegen het maniakale aan, al blijft die funky binding met het aardse aanwezig. Een heerlijk stukje muzikaal freestylen welke je normaal gesproken voornamelijk bij de vooruitstrevende Belgische zuiderburen terug hoort.

Een mooi gegeven om die geschoolde achtergrond wat te laten uitwaaien en er daarvoor in de plaats nieuwe elektronische elementen aan toe te voegen. De achtergrond van de bandleden is een mooie basis om nu door te pakken in de ontwikkeling, en niet de conservatieve aangeleerde kunstjes te herhalen. Eut roept herinneringen op die verwijzen naar de nonchalante rocksound van Garbage en de zweverige shoegaze van het net zo stevige Curve. Megan de Klerk heeft die kick in the ass brutaliteit in haar vocale voordracht die EUT nodig heeft om zichzelf te profileren.

Er wordt geflirt met duistere disco in Had Too Much, vleugjes rammelrock in The Buggs (Part II) en abstracte mechanische beats in Cool. Met Bubble Baby laten de jonge gasten horen dat ze het totaalplaat ook pakkend kunnen afronden, net zoals ze al treffend openen. Party Time is niet het melancholische verlangen naar een betere toekomst. Party Time is het langverwachte geluksmoment dat bands het publiek weer mogen verwelkomen.  1. What Gives You the Kicks
  2. Had Too Much
  3. Party Time
  4. Cool
  5. Stuck
  6. The Buggs (Part II)
  7. Killer Bee
  8. When I Dive
  9. It's Love (But's Not Mine)
  10. Bubble Baby