×

Recensie

Jazz

05 maart 2014

Euro Cinema

Funkstamatic

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Euro Cinema

Funkstamatic Euro Cinema Jazz 4 Euro Cinema – Funkstamatic Written in Music https://writteninmusic.com

Euro Cinema is een Nederlandse soulfunkjazz-collectief, dat bestaat uit Tim den Heijer (guitar), Niels Piay (drums), Dennis Orsel (bass) and Rob Schepens (Hammond organ) en met Funkstamatic hun tweede album aflevert. Euro Cinema is vooral in your face en rauw en zo moet Funkstamatic vooral beluisterd worden.

Voorafgaand aan het album was er de single Der Alte, waarop Suzanne Alt een hoofdrol vervult en de tune van de voor oudere jongeren bekende Duitse krimi letterlijk nieuw leven inblaast in een krachtig arrangement. Een goede voorbode voor wat op Funkstamatic te beluisteren is, dat indringend opent met het guitardriven Koekwaus (Cookwise?). De direct-to-disc benadering lijkt representatief voor hoe de band live moet klinken: een open produktie met veel lucht tussen de instrumenten.

Andere luistertips zijn het gejaagde Duck Tape (met een gastbijdrage van tenorsaxofonist Efraïm Trujillo), het door de breakbeats lekker retro klinkende titelnummer, het rondom het heftig draaiende propellortje van de Hammond van Rob Schepens The French Confusion (met opnieuw ferm altsaxspel van Suzanne Alt) en de knetterende jazzsoul van Lay it Down, het tempo blijft in al deze nummers er goed in en Euro Cinema is goed op dreef.

Inmiddels zijn er al tijdenlang veel bands actief in dit semi-instrumentale jazzfunksoulidioom, waarbij het opvalt dat er vooral veel hiervan uit Nederland afkomstig zijn (zoals Sven Hammond Soul en Bruut) en die niet hoeven onder te doen voor de concurrentie uit het buitenland, zoals The New Mastersounds of The Bamboos. Euro Cinema komt hierin goed mee en vergeleken met vooral hun muzikale collega’s uit de USA en UK is de jazz beter vertegenwoordigd in de Euro Cinema muziek.

Funkstamatic is een prima staalkaart van waar Euro Cinema voor staat en spat de muziek de speakers uit en kan dit live alleen maar een feest zijn. Als opwarmer voor een vast weer heet festivalseizoen is dit tweede album van Euro Cinema meer dan goed te verteren en is het opnieuw een aanrader van een Nederlandse band die meteen doorschiet naar de funky eredivisie. Van harte aanbevolen.

Tracklist Funkstamatic

 1. Koekwaus
 2. Der Alte
 3. Ducktape
 4. Going Up
 5. One Kind of Coffee
 6. Funkstamatic
 7. The French Confusion
 8. Lay It Down
 9. Enter the Mack
 10. Thank You (the Cuckoo)
 11. Brighton Barry
 12. Funkstamatic – AIFF Remix