×

Recensie

Soul / Hiphop

13 maart 2013

Etta James – (with bonus

Etta Is Betta Than Evvah!

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

Etta Is Betta Than Evvah! Etta James Soul / Hiphop 4.5 Etta James – Etta Is Betta Than Evvah! (with bonus tracks) Written in Music https://writteninmusic.com

Etta Is Betta Than Evvah! luidt de titel van het cd-debuut van het laatste album van Etta James voor het roemruchte Chess Records label. En eerlijk gezegd is daar geen woord van gelogen. Etta is namelijk in topvorm en weet elke nummer op fraaie wijze naar haar hand te zetten. Naast de tien reguliere songs van het album, die al niet te versmaden zijn, treffen we ook nog eens tien geweldige bonus tracks aan op deze cd!

Het bijna zes minuten durende en zelfgeproduceerde Woman (Shake Your Booty), waarmee het album opent, is meteen één van de vele hoogtepunten. Met een ongekende gedrevenheid funkt ze zich als de vrouwelijke James Brown door deze eigen remake van haar nummer W.O.M.A.N. heen. Dat nummer nam ze al op in 1955 en in 1971 deed ze dat nogmaals. Het is meteen ook een van de weinige nummers die ze zelf schreef, meestal schreven anderen voor haar en coverde ze er lustig, doch vakkundig, op los. Zo is Leave Your Hat on, dat veel later nog een andere waardige bewerking door Joe Cocker zou krijgen, een mooie versie van het nummer van Randy Newman. Dat Etta James een speciale band met de nummers van Randy had, blijkt wel uit het feit dat zowel haar gelijknamige Etta James album als Come A Little Closer songs van hem bevatten. Een aantal van deze nummers vinden we ook als bonustracks op Etta Is Betta Than Evvah!, waaronder het intens mooie God’s Song (That’s Why I Love Mankind) en Let’s Burn Down The Cornfield, dat Etta zelf haar persoonlijke favoriet noemt.

Ook haar versie van Groove Me, een grote hit in 1970 voor King Floyd, is doeltreffend funky en soulvol, mede door de ondersteunende blazers. De vette funk op het album is mede te danken aan de overname van Chess Records door All Platinum in 1976. De opnamen zijn namelijk grotendeels opgenomen in hun studio in New Jersey, samen met Motown bariton-saxofonist Mike Terry en de All Platinum house band, ook wel bekend als de funkdisco-makers The Rimshots. Alain Toussaint schreef Blinded By Love, dat eerst door Johnny Winter was opgenomen, A Love Vibration is een spannende cover van Anne Peebles en Jump Into Love kwam uit de catalogus van Rufus, die later met Chaka Khan nog van zich zou laten horen.

Naast de reeds genoemde nummers van Randy Newman verdienen Etta’s prachtige vertolking van You’ve Lost That Loving Feeling, het aan Curtis Mayfield refererende All The Way Down en de door Tracey Nelson geschreven Down So Low, dat ze ‘ het moeilijkste nummer ooit vond’ om te zingen, een eervolle vermelding.  Maar eigenlijk is elk nummer ‘raak’ op dit geweldige album want ook het krachtige Power Play, de mooie bluesballad St. Lous Blues, het emotionele Feeling Uneasy en de slottrack, de country ballad Lovin’ Arms verraden de grote klasse van Etta James, die helaas in januari overleed. Dit album blijft echter voortleven en daarmee ook de herinnering aan haar unieke stemgeluid en prachtige songs!

Tracklisting Etta Is Betta Than Evvah!:

 1. Woman (Shake Your Booty)
 2. A Love Vibration
 3. Only A Fool
 4. Little Bit Of Love
 5. Groove Me
 6. Jump Into Love
 7. Leave Your Hat On
 8. I’ve Been A Fool
 9. Blinded By Love
 10. Ain’t No Pity In The Naked City
 11. You’ve Lost That Lovin’ Feeling
 12. Down So Low
 13. All The Way Down
 14. God’s Song (That’s Why I Love Mankind)
 15. Power Play
 16. Come A Little Closer
 17. Feeling Uneasy
 18. St. Louis Blues
 19. Let’s Burn Down The Cornfield
 20. Lovin’ Arms