×

Recensie

Roots

18 maart 2019

Ethan Johns with The Black Eyed Dogs

Anamnesis

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Three Crows Records, Proper Records

Anamnesis Ethan Johns Roots 3.5 Ethan Johns with The Black Eyed Dogs – Anamnesis Written in Music https://writteninmusic.com

Ethan Johns komt uit de schaduw van zijn geniale vader Glyn Johns, de klankingenieur en producer achter briljant werk van Britse rocktoppers als Kinks, Stones, Who, Led Zeppelin, Traffic en (Small) Faces  Steve Miller en Eagles steken destijds de oceaan voor Johns, nog  uiterst actief bij talloze historische concertregistraties en compilaties iconen uit  pop en folk.

Ethan zoekt naast productionele associaties in de VS met Ryan Adams, Ray LaMontagne, Rufus Wainright, Laura Marling… zijn eigen weg als singer-songwriter. The Reckoning wordt door zijn oude vriend Ryan Adams geproduceerd en de terugkeer naar Engeland werkt inspirerend. Het door drummer Jeremy Stacey in goede banen geleide Silver Lining  wordt opgevolgd door Anamnesis. Johns wordt begeleidt door The Black Eyed Dogs waarin naast Stacey bassist Nick Pini, violiste Georgina Leach en Stephanie Jean Kid figureren, vier muzikanten met een volwaardige inbreng in een organisch geheel dat nagenoeg live werd ingespeeld in de Barn, Johns’ tuinstudio.

Na een met synthesizers opgebouwde intro volgt Runaway Train, dat ogenschijnlijk naar vrolijke oorden spoort. Ruskin’s Farthing refereert naar John Ruskin, een invloedrijke kunstcriticus uit het Victoriaanse tijdperk. De opbouw samenzang en sfeer komen ook in Leaving It All Behind opvallend dicht in de buurt van de jonge Band terwijl in het akoestische Jackie Lee de invloeden van Dylan onmiskenbaar doorklinken. Met door fiddle en verfijnde snarenpluksels aangestuurde verhalen belanden we na een naar de West Coast hunkerende Lost In Time bij het einde van het eerste schijfje dat met een folky Couldn’t Let Go wordt afgesloten.

O.K. Pilgrim komt op gang een in psychedelisch getinte intro en de trip pendelt verder met een lang uitgesponnen Twenty First Century Paranoid Blues en het ingetogen Spare a Tought For Katie Bell, dat evenals The Road To Everymore aan het subtiele troubadourswerk van Townes Van Zandt herinnert. Op anderen momenten domineert de Britse folktraditie. Het is ongetwijfeld met de levensloop van de singersongwriter verbonden, een alomtegenwoordige Trans Atlantische wisselwerking maakt het geïnspireerde songwerk van Anamnesis bijzonder. Hoe dat op het podium uitpakt kan je op de komende tour beleven.

Tracklisting Anamnesis:

CD 1:

 1. The Invitation
 2. Runaway Train
 3. Ruskin’s Farthing
 4. Jackie Lee
 5. Leaving It All Behind
 6. Out Of The Wild
 7. The Knot Of Aurelius Augustine
 8. Lost In Time
 9. Couldn’t Let Go

CD 2:

 1. O.K. Pilgrim
 2. Twenty First Century Paranoid Blues
 3. Spare A Thought For Katie Bell
 4. Reality Dance
 5. The Road To Evermore
 6. Caught Up In The Hard Times/Only One/The Wedding