×

Recensie

Roots

31 januari 2019

Etan Huijs

The Secret Us

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Contine

The Secret Us Etan Huijs Roots 4 Etan Huijs – The Secret Us Written in Music https://writteninmusic.com

De eerste plaat van de uit Venray afkomstige singer-songwriter Etan Huijs dateert alweer van 2008. We zijn inmiddels dus alweer ruim tien jaar verder. Tien jaar waarin Huijs langzaam aan naamsbekendheid won. Het ziet ernaar uit dat hij met zijn derde album The Secret Us ineens een grotere sprong voorwaarts heeft gemaakt.

Het album verscheen vorig jaar herfst en werd goed opgepikt. Inderdaad, de roots- en folksongs die Huijs hier laat horen verdienen alle aandacht. Ze zijn uitnodigend en toegankelijk. Huijs en band hebben duidelijk veel liefde en creativiteit in de plaat gestopt. Een groot instrumentarium (met dank aan onder meer multi-instrumentalist BJ Baartmans), een aantrekkelijke tweede stem (Jori van Gemert) en met de nodige verschillende invalshoeken en tempowisselingen om tien nummers lang de aandacht vast te houden.

Na een opvallende, walsende, albumopening met sitar en orgel (Forleikur) volgt de sterke single Little Bird, een song die je als het perfecte visitekaartje van The Secret Us kunt zien: tweestemmig, creatief en vol van kwaliteit. Het nummer kreeg terecht de nodige airplay op Radio 2. Hoewel Huijs op zich niet zo’n opvallende stem heeft, trekt zijn zang je op Isaac And The Fallen Temple gemakkelijk naar binnen. En anders doet Van Gemert het wel. Ze geeft de plaat zeker een meerwaarde. Niet alleen met haar zang maar ook met haar pianospel op Silhouette Dancer, een track die, verfraaid door strijkers, mooi aanzwelt: ‘Someday soon the tables will turn / And you’ll be the lucky one’, is de boodschap.

Blue Moon is een ander voorbeeld van Huijs’ kwaliteiten: een pakkende song, gebouwd op een lekkere opbeurende en dartele drumtrack met banjo en steelgitaar die het geheel een traditionele sfeer meegeven. Hierna levert The Secret Us weinig aan kwaliteit in, hoewel de opvallendste, sterkste songs vooral op de eerste helft van de plaat zijn te vinden. Folky (pop)songs, barokke pop en een mooie, donkere sfeertrack met een intro van twee minuten en trombone (Counterweight) zorgen er echter voor dat ook op de tweede helft van het album de aandacht niet verslapt. Het is nogmaals een bevestiging van de kwaliteit van The Secret Us, een plaat die nog wel een keer onder de aandacht mag worden gebracht. Hierbij.

https://www.youtube.com/watch?v=Z5tL7VXOdPQ


  1. Forleikur
  2. Little Bird
  3. Isaac And The Fallen Temple
  4. Silhouette Dancer
  5. Blue Moon
  6. Lonesome Traveler
  7. Nocturnal Overdrive
  8. The Islander
  9. Counterweight
  10. The River’s Flow