×

Recensie

Roots

21 april 2023

Esther Rose

Safe To Run

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

Safe To Run Esther Rose Roots 4 Esther Rose –  Safe To Run Written in Music https://writteninmusic.com

“Stay if you want to”, horen we in het refrein van Stay, de opener van de vierde langspeler van Esther Rose. Aan zo’n uitnodiging kan je moeilijk weerstaan, we laten ons maar al te graag verleiden door de heldere zang van de zangeres in ddeze samen met Sam Doores gecomponeerde song. De uit Michigan afkomstige zangeres en songwriter leeft al een tijdje in New Orleans waar ze haar muzikale loopbaan opstartte aan de zijde van Luke Winslow-King, een korte tijd haar huwelijkspartner. In 2015 is het sprookje over. Rose debuteert twee jaar later met This Time Last Night, op de opvolgers komen haar slechte ervaringen in de liefde eveneens uitgebreid aan bod. Er is een evolutie naar een gepersonaliseerde, meer aangescherpte stijl bovendien resulteren de wat verruimde instrumentatie en productie van How Many Times in een  beduidend sterker werkstuk.

Als voorbereiding verkaste Rose naar New Mexico, die nieuw bevrijdende omgeving van Santa Fe  had een heilzaam effect op de songschrijverij. Bovendien zorgt producer Ross Farbe met zijn  genuanceerde synthesizerbijdragen voor een melodieuze achtergrond terwijl Cameron Snyder van The Deslondes evenals fiddleman Lyle Werner present op zowat alle werkstukken van Rose, de percussie verzorgt. Samen met de inbreng van Silver Synthetic, een combo uit New Orleans, heeft dat een bijzonder gunstige uitwerking.

Het van meet af aan intrigerende Chet Baker kabbelt verder op een eenvoudige maar efficiënte ritmiek, verlucht met pedalsteel. Een aanpak die evenmin zijn uitwerking mist in het met bijzonder knappe gitaartjes gelardeerde Spider. Nog straffer is de titeltrack een wat samenzweerderig duet met Alyndda Segarra van Hurray For The Riff Raff. “What if left the city behind, just dreaming in the trees untie my mind”, fluistert de zangeres. De gelaagde combinatie van pedalsteel en mellotron creëert een bedrieglijke dromerige sfeer die  omslaat in wanhopig escapisme. “Fire surrounds me from here to there and the waters’ rising everywhere, you know there’s no place safe to run.”In New Magic II duiken pijnlijke mijmeringen over het verleden in New Orleans maar er straalt een sprankeltje hoop door.

Het al even fraai klinkende Dream Girl klaagt de valkuilen van de Hollywood industrie aan waarin  jonge meisjes verblind door de zucht naar succes maar al te vaak verzeilen. In meerdere songs duiken kritische beschouwingen op maar het wordt met charmant klagelijke zang telkens knap verwerkt in een zacht golvende soundtrack waarin country folk en pop elkaar omhelzen.      1. Stay
 2. Chet Baker
 3. Spider
 4. Safe to Run
 5. St. Francis Waltz
 6. New Magic II
 7. Dream Girl
 8. Insecure
 9. Levee Song
 10. Full Value
 11. Arm’s Length