×

Recensie

Roots

23 maart 2021

Esther Rose

How Many Times

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Full Time Hobby

How Many Times Esther Rose Roots 3 Esther Rose – How Many Times Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe eenvoudig is het om door toevoeging van een instrument de luisteraar te verwarren en jezelf buiten het hokjes denken te plaatsen. Zo maakt singer-songwriter Esther Rose gedurende drie albums met haar mix van alt-country en traditionele folk naam. Maar eigenlijk zijn het juist violist Lyle Werner en lap steel gitarist Matt Bell die voornamelijk de credits verdienen. Hun aandeel is zo bepalend voor het geluid. Dit basisteam wordt met drummer Cameron Snyder aangevuld, die vanaf het This Time Last Night debuut aanwezig is. Bassist Dan Cutler voltooid vanaf You Made It This Far het gezelschap.

How Many Times zoekt nog meer die verbreding op. Jaren vijftig invloeden spatten van het licht voortwiegende When You Go af. Het gitaarspel van gastmuzikant Max Bien Kahn in het naar zijn hoofdrol uitgeschreven psychedelische Mountaintop leunt erg tegen de sixties psychedelica aan, en mag de stevigere The Feelies sound zeker als inspiratiebron aanduiden. Maar laten we vooral niet vergeten wie die verbindende schakel in het geheel is; Esther Rose.

Ook deze zangeres wijkt sterk van het ouderwetse countrygeluid af. Al vormt het eenvoudige Good Time linedance ritme en de zon ondergaande Are You Out There deserttrack hierop een uitzondering. Doordat ze niet zozeer die overslaande snik in haar stem bezit, is het allemaal net niet zo zwaar sentimenteel en gemeend wanhopig. Eerder is ze nog bij die geweldige indie vocalisten uit de jaren negentig te plaatsen. Lekker zelfverzekerd en krachtig, maar toch op en top vrouwelijk.

Het hartbrekende How Many Times liefdesoffer is een misleidende song. Ook de weggestopte verjaarde Keeps Me Running tiener ellende sluit hier op aan. Een buitenstaander is ervan overtuigt dat hij naar een Ierse band luistert die hun roots met een flinke dosis aan eighties soul verwerkt. De viool van Lyle Werner trekt het nummer naar zich toe. Je verwacht niet zozeer dat de muzikanten uit New Orleans afkomstig zijn, de bakermat van de jazzy Dixieland. De link hiermee is buiten het sfeervolle My Bad Mood te verwaarlozen, en zelfs daar is deze minimaal aanwezig.

Door die eerder genoemde prachtrol van de bandleden stijgt How Many Times toch net boven de middenmoot uit. De winst valt voornamelijk uit de teksten te halen. Hierin boekt ze weinig vooruitgang omdat ze maar in die stukgelopen relaties blijft hangen. Natuurlijk is het allemaal erg vervelend en lullig als je partner er met een ander vandoor gaat. Om dit pijnlijke verdriet in vrijwel elk nummer door te laten schemeren gaat toch wel wat ver. Je krijgt onderhand steeds meer begrip voor die voormalige gevluchte geliefde, die ook niet op dit gezeur zit te wachten.  1. How Many Times
  2. Keeps Me Running
  3. My Bad Mood
  4. Coyote Creek
  5. Good Time
  6. When You Go
  7. Songs Remain
  8. Mountaintop
  9. Are You Out There
  10. Without You