×

Recensie

Alternative

19 december 2018

Esinam

Esinam EP

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: sdban

Esinam EP Esinam Alternative 4 Esinam – Esinam EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een mooie kennismaking met het talent Esinam komt in de vorm van een gelijknamige EP. In totaal 4 tracks die het talent van, de oorspronkelijk Ghanese maar al langer tijd in Brussel wonende, multi-instrumentalist en zangeres volop laat horen.

De muziek die ze maakt valt net zo hard binnen de jazz als dat deze met elementen uit de hiphop, electronic en world invloeden versneden zijn. Traditionele instrumenten vermengd met elektronische zijn de basis waarover Esinams soulfulle stem prachtig balanceert. Een stem die reeds eerder te horen was om het meesterlijke 137 Avenue Kaniama van Baloji.

Haar eerste EP is een spannende aangelegenheid. Luister naar de openingstrack Birds Fly Under This Heavy Sky en je weet dat Esinam een artieste is waar je de komende jaren flink rekening mee zal moeten gaan houden. Heerlijke mix van eerder genoemde stijlen met een prachtige fluit als prominente klank in een zalige flow door elkaar gehusseld. Het daarop volgende Do Not Go Into That Black Night is dan weer heerlijk lome souljazz in een spirituele sfeer met een fraaie dwarsfluit in de hoofdrol.

Dieper gaat Esinam met Ga Voe waarop ze Afrikaanse chant en zang tegen een bad van vreemdsoortige elektronische beats aan hangt. En dansbaar wordt ze in de afsluitrack Electric Lady, waarin fluit en lekker opduwende elektronische beats een fijne dansbare sfeer creëren. Mooi hoe warme traditionele klanken zich mengen met dikke elektronica. Je ziet al voor je hoe Esinam de festivals met dit soort tracks verovert.

Grote drive achter deze EP is natuurlijk multi-instrumentalis Esinam zelf maar ze kreeg mooie hulp van Jules Fradet van Studio Planet (Damso, Veence Hanao, Afrikan Prötökol). En het album werd ook nog eens gemasterd door Kelly Hibbert aka Almachrome (J Dilla, Madlib, Little Dragon, Flying Lotus, Ebo Taylor, Mark de Clive-Lowe and Arca) in Los Angeles.

De Esinam EP kent vier mooie tracks die een groot en internationaal klinkend talent blootleggen. Maar snel met een heel album komen, zou ik zeggen!  1. Birds Fly Under This Heavy Sky
  2. Do Not Go Into That Black Night
  3. Gavoé
  4. Electric Lady