×

Recensie

22 april 2016

Eriksson Delcroix

Heart Out Of Its Mind

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: WasteMyRecords

Heart Out Of Its Mind Eriksson Delcroix Roots 5 Eriksson Delcroix – Heart Out Of Its Mind Written in Music https://writteninmusic.com

Eriksson Delcroix. Hij en zij werden bekend met de formaties Zita Swoon, The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band en Maxon Blewitt (Bjorn Eriksson) en Laïs en Birds That Change Colour (Nathalie Delcroix). Heart Out Of Its Mind is de prachtige opvolger van debuut For Ever uit 2014. Het is goed te horen dat de twee muzikale sprongen hebben gemaakt. Het geluid is nog diverser, weidser en warmer. Frivoler bovendien. Maar zonder meer immer zeer herkenbaar, door de prachtige stemmen van Eriksson en Delcroix, die zo geweldig samen kleuren.

De in country en bluegrass gedrenkte, rustige liedjes van het Belgische duo hebben eigenlijk stuk voor stuk iets onweerstaanbaars. Je proeft niet alleen de liefde voor muziek, je proeft bovendien dat de twee iets met elkaar hebben. Een klik. Niet voor niets delen ze de lakens. Vlak voor het slapengaan nog even een melodietje neuriën, dat opnemen met de smartphone, om het de volgende dag te gaan spelen; ik zie het ze doen.

Misschien is dat wel gebeurd met het hemelse Silver Dagger, waardoor je onherroepelijk moet denken aan Calexico, dat zonder meer een inspiratiebron is. Het is zo’n song die je wel een paar keer achter elkaar voorbij wil horen komen, zonder dat een irritatiegrens wordt bereikt. Dat geldt ook voor het minstens zo fraaie Big Black Is Coming. Twee nummers met een flinke hitpotentie en die niet zouden misstaan op de soundtrack van een kwalitatief hoogstaande western. Eriksson Delcroix grossiert in songs van dat niveau.

Heart Out Of Its Mind is een, ook door het prettige, lage tempo waarin de nummers voorbijkomen, verslavende plaat geworden. Een album dat, naast die met Calexico, zonder meer raakvlakken vertoont met het werk dat Johnny Cash en June Carter op plaat zetten. De ‘belgicana’ van de twee bereikt zelfs een hoger niveau. Ook met het licht opzwepende, dansbare Lay Low, waarin je sterk aan de jaren 60 van de vorige eeuw moet denken. Het is een van de nummers waarin Delcroix de kar solo trekt en waarmee ze bewijst dat ze zonder de hulp van manlief ook moeiteloos overeind blijft. Niettemin zit de kracht van Eriksson Delcroix toch vooral in het samenspel van beider stemmen. For Ever werd al bedolven onder de superlatieven, Heart Out Of Its Mind gaat daar nog eens overheen. Dit is een meesterwerk. Niets meer en niets minder. 1. The Heart Out Of Its Mind
 2. Baby Blue
 3. Mistigris
 4. Arrow
 5. Big Black Is Coming
 6. A Low Ripple Till Idaho
 7. Silver Dagger
 8. 56 7th Street
 9. Now I'm Free
 10. Snakebite
 11. Lay Low
 12. Song Of Silence
 13. Dead Bird