×

Recensie

Eigentijds

28 februari 2018

Erik Honoré

Unrest

Geschreven door:

Uitgebracht door: Hubro

Unrest Erik Honoré Eigentijds 3.5 Erik Honoré – Unrest Written in Music https://writteninmusic.com

Altijd fijn om in de Noorse muziekscène terecht te komen. Dat is met Unrest van muzikant, producer en geluidstechnicus Erik Honoré helemaal het geval. Na een eerste soloalbum, het in 2014 verschenen Heliographs, is er eindelijk een opvolger.

Zoals de titel gelijk al aangeeft verkent Honoré hier ‘unrest’. Het album verschijnt na een periode vol moeilijkheden en ongemakken voor de Noorse componist, die zich op het album volop bedient van allerlei remix- en sampletechnieken. Dat, gemengd met een immense voorliefde voor improvisatie maakt dat je weet dat je als luisteraar hier een dikke kluif aan hebt. Vooral ook omdat Honoré op het in Oslo opgenomen Unrest aan de slag gaat met samples uit het roemruchte Punkt festival (met talloze ‘events’) waar eerder al bijvoorbeeld The Necks en Daniel Lanois mochten aantreden. Punkt is wellicht het meest opvallende Europese festival, waar onze Henning Bolte vast gast is en cvoor ons verslag doet. Punkt is een festival met een bijzondere visie en concept.

Spil van het gebeuren is multi-instrumentalist Honoré. Die nodigde een reeks illustere gasten uit zoals onder meer gitarist Eivind Aarset, trompettist Arve Henriksen, het Streifenjunko duo, The Sheriffs of Nothingness, percussionist Ingar Zach, Jan Bang (live sampling) en drummer Erland Dahlen. Met andere woorden: de fine fleur van de Noorse muziekscène.

Unrest valt sterk op omwille van zijn consistentie. De afzonderlijke tracks lijken als het ware slechts kleine bouwsteentjes van een groter geheel. Net daarom is het onzinnig om er afzonderlijke tracks uit te halen. Of het moest misschien Procession zijn waarin hij het Stian Werhus concert op Punkt uit 2016 sampelt en/of The Park dat het album afsluit. Apart, niet enkel omdat net daar Honorés’ stem en vocal opduiken maar ook omdat het aanvoelt als een toetje. Een bonus solospotje dat net iets te goed bevonden werd om het hier niet op te nemen.

Verder is het razend knap hoe Honoré uit al die talrijke instrumenten, samples en ideetjes en de inbreng van alle gastmuzikanten, waaronder ook gastvocaliste Sidsel Endresen, een fascinerend en vaak erg overtuigend geheel weet te kneden. Dat alles maakt van Unrest een album dat zeker de moeite is om te verkennen.



  1. Surge
  2. Abandoned Home
  3. Unrest
  4. Remain
  5. Blinded Windows
  6. Apparition
  7. Procession
  8. The Park