×

Recensie

Pop

28 juli 2016

Eric van der Westen, Aron Raams & Angelo Verploegen – A Travellers Tale

A Traveller's Tale J.J.

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: EWM

A Traveller's Tale J.J. Eric van der Westen, Aron Raams & Angelo Verploegen Pop 4 Eric van der Westen, Aron Raams & Angelo Verploegen – A Travellers Tale J.J. Written in Music https://writteninmusic.com

Voor dit muzikale project zocht en vond bassist Eric van der Westen (Private Time Machine) steun bij gitarist Aron Raams  (Gare du Nord). Het duo werkte eerder samen als A Travellers Tale op Alvin dat het verhaal vertelt van de omzwervingen van Alvin. Het vervolg  J.J. vertelt het levensverhaal van Jean Jaques Albanel, evenals  Alvin een fictief personage. In de eerste helft van de vorige eeuw belandt J.J. vanuit New Orleans als jonge soldaat in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en min of meer behouden terugkeert naar Amerika.

Tijdens lange autoritten met zijn Studebaker Starliner ontrolt de film van zijn leven en komen de herinneringen uit het oorlogs- en vroegere verleden terug in de stopplaatsen. Met het cd-boekje kan je die roadtrip langs uitgestrekte en eenzame vlakten die naar Frankrijk leidt, volgen in korte verhaaltjes met oude vervaagde foto’s. Nog fraaier klinkt het instrumentale verhaal, een jazzy evocatie met zijsprongetjes naar folk en blues.

De muzikale verrichtingen van Raams en van der Westen, die alle composities aanlevert, worden aangevuld  met de trompet en flugelhorn van Angelo Verploegen (The Houdini’s). Er wordt in elf songs een bijzonder sfeervolle soundtrack gecreëerd met een verfijnde jazzy structuur die de vertwijfeling van het hoofpersonage en de desolate sfeer treffend weergeven.Go Well My Friend, een wondermooie ode aan J.J’s vader en een verloren vriend, balanceert op diepe baslijnen en een fluisterend trompetje.

We blijven met de ogen dicht luisteren naar Waltz For My Little Lady Het in rauwe rudimentaire blues gedrenkte On the Road Again, met de stemmen van de twee muzikanten en de onderkoelde zang van Kim Hoorweg, rukt ons even weg uit onze dromen. Dat gebeurt even later opnieuw met een meer uitbundig The Traveller. St Arcons, het bluesy  J.J. en Adorabele laten ons gewillig meedrijven in een mistroostige maar weldadige sfeer. Prachtig, beeldrijk luistervoer. 1. Sometimes It’s Hard To Get Away From
 2. Wind Grass and Open Skies
 3. Go Well My Friend
 4. The Smell Of Wood
 5. Waltz For My Little Lady
 6. On The Road Again
 7. St. Arcons
 8. J.J.
 9. Adorable
 10. The Traveller
 11. For What It’s Worth