×

Recensie

Rock

03 maart 2019

Eric Gales

The Bookends

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue / Mascot

The Bookends Eric Gales Rock 4 Eric Gales – The Bookends Written in Music https://writteninmusic.com

Als linkshandige Afro-Amerikaanse guitarist is Eric Gales al vaak vergeleken met Jimi Hendrix. Ondanks diverse overeenkomsten gaan die vergelijkingen toch enigszins mank. Gales is meer een mix van Albert King en diverse popinvloeden met een vleugje Lenny Kravitz. Gales wordt door Carlos Santana, Mark Tremonti (Alter Bridge) en Joe Bonamassa beschouwd als een van de meest getalenteerde gitaristen van zijn generatie. Buiten een beperkte kring bluesrockliefhebbers geniet hij echter nauwelijks bekendheid. Het is lastig om te duiden waaraan dat ligt want sinds zijn solodebuut in 1991 brengt Gales regelmatig nieuwe albums uit en ook op de podia is hij geen onbekend gezicht.

Het is te makkelijk op het af te schuiven op het feit dat gitaarmuziek minder populair is dan dertig of veertig jaar geleden. Ook aan de kwaliteit van zijn muziek ligt het niet want die is dik in orde. Het antwoord op de vraag of zijn nieuwe album The Bookends voor een doorbraak gaat zorgen moeten we de lezers schuldig blijven. Wel kunnen we melden dat The Bookends een heerlijke bluesy rockalbum is geworden waarop Gales zijn gevoel voor melodie en groove etaleert en regelmatig laat zien hoe goed hij kan spelen. De productie (Matt Wallace) is tot in de puntjes verzorgd en het songmateriaal zit goed in elkaar. Dankzij gastzangers als B. Slade (op Something’s Gotta Give) en Beth Hart (With A Little Help From My Friends) is er ook vocaal voldoende afwisseling. Gales’ eigen stem, timbre en zangstijl zitten dicht in de buurt van King’s X zanger Dug Pinnick.

Gales is op zijn instrument een totaal ander type dan pak-em-beet Warren Haynes, Joe Bonamassa of Derek Trucks. Luister bijvoorbeeld eens naar het springerige en tamelijk poppy It Just Beez That Way. Hij is wat technischer en meer funky dan de generatiegenoten die voortkomen uit de southern rock. Uw recensent is aangenaam verrast door de progressie die Gales als songschrijver heeft geboekt en geniet van de solo’s zoals in Southpaw Serenade. Warm aanbevolen voor liefhebbers van gitaarmuziek en bluesrock.

Wil je de man live aan het werk zien? Ga dan op 15 juni naar het Holland International Blues festival in Grollo.

Tracklisting The Bookends:

 1. Intro
 2. Something’s Gotta Give (feat. B. Slade)
 3. Whatcha Gon’ Do
 4. It Just Beez That Way
 5. How Do I Get You
 6. Southpaw Serenade (feat. Doyle Bramhall II)
 7. Reaching For A Change
 8. Somebody Lied
 9. With A Little Help From My Friends (feat. Beth Hart)
 10. Resolution
 11. Pedal To The Metal (feat. B. Slade) (Bonus Track – Remix)


 1. Intro
 2. Something's Gotta Give
 3. Whatcha Gon' Do
 4. It Just Beez That Way
 5. How Do I Get You
 6. Southpaw Serenade
 7. Reaching For A Change
 8. Somebody Lied
 9. With A Little Help From My Friends
 10. Resolution
 11. Pedal To The Metal (Remix)