×

Recensie

Roots

27 maart 2011

Eric Bibb

Troubadour Live

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Dixiefrog

Troubadour Live Eric Bibb Roots 4 Eric Bibb – Troubadour Live Written in Music https://writteninmusic.com

Albums van Eric Bibb zijn zeker wel leuk om te beluisteren, toch hebben ze altijd weer een ‘maar’: je krijgt zo’n verrekte zin om hem live te zien. Kun je nagaan hoe dat is bij Troubadour Live, zijn nieuwste album. Want ja, dat is een registratie van zo’n sfeervol optreden, eind 2010 opgenomen in de club Katalin And All That Jazz, net buiten het Zweedse Stockholm.

Met dat land heeft Bibb een band, hij heeft er een flink aantal jaren gewoond. In die periode raakte hij bevriend met Katalin, de eigenaresse van de club waar Troubadour Live dus is opgenomen.

Bibb is geboren in New York (op 16 augustus 1951) en komt uit een zeer muzikaal nest, waarin de Amerikaanse folkmuziek de boventoon voerde. Op 7 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaar. Zijn ouders kenden veel muzikanten van naam (zoals bijvoorbeeld Pete Seeger) en zo kon het zelfs gebeuren dat de destijds 11 jarige Bibb een gesprek had met ‘ene’ Bob Dylan, die hem adviseerde “to keep it simple, forget all that fancy stuff.”

Op 19 jarige leeftijd trok Bibb naar Parijs, waar hij gitarist Mickey Baker leerde kennen en door hem pas echt gefascineerd raakte door de blues. Hoewel hij in die jaren dus al veel speelde was het pas vanaf midden jaren 70 dat Bibb als soloartiest albums ging maken.

Het gaat om akoestische folk-blues, met de klemtoon op de tweede lettergreep. Voor het album Troubadour Live moet een extra belangrijke kanttekening geplaatst worden: Bibb krijgt namelijk muzikale ondersteuning van Staffan Astner op de elektrische gitaar. Toch maakt juist de combi van beide gitaren het geluid extra spannend, extra prettig. De twee vullen elkaar prachtig aan.

Na de aankondiging door Katalin volgt een eerste volledig akoestische nummer (The Cape). Bob Dylan zal tevreden zijn bij het horen van dit nummer: geen fancy stuff, Bibb maakt duidelijk dat zang, gitaar en een goede tekst genoeg zijn voor een fijne opening. Hierna komt Astnar erbij, voor het nummer New Home (waarvan onderaan deze pagina een albumversie te horen is). Vanaf dit nummer doet Bibb’s stem enorm denken aan die van de legendarische Paul Pena (van Jet Airliner). Dat maakt ook duidelijk dat de stem van Bibb nog altijd aan het rijpen is, nu nog geleefder klinkt dan voorheen. Nog mooier!

Op vier nummers krijgt Bibb muzikale ondersteuning van het gospeltrio Psalm 4. Ongelovigen ons, schrik maar niet, het levert echt mooie muziek op. In het nummer Connected betekent dit zelfs nog een kort stukje zang in Xhosa (een taal gesproken in de Oost-Kaap-provincie van Zuid-Afrika), door één van de leden van het trio.

Het album duurt bijna een uur, waarin je zowel sfeervolle uptempo nummers als pakkende ballads voorbij hoort komen. Van de dertien tracks mag je er twee afhalen, omdat dit aankondigingen zijn. Toch mag je er vanwege de laatste toegift ook weer één bijtellen. Dit is namelijk een medley van ruim 11 minuten: People Get Ready/Get Onboard, opgenomen tijdens een optreden in Parijs. Door het hoorbare enthousiasme van het publiek, wordt de zin in een bezoek aan een optreden van Bibb alleen maar groter. Het liefste ergens buiten. Zonnetje op de plaat, witbiertje in de hand. En genieten, genieten, genieten!

https://www.youtube.com/watch?v=YylJ0hjqwLU 1. The Cape
 2. Introducing Staffan Astner
 3. New Home
 4. Troubadour
 5. Shavin' Talk
 6. Walkin' Blues Again
 7. Tell Riley
 8. Connected
 9. New World Comin' Through
 10. Thanks For The Joy
 11. For You
 12. Put Your Love First [Studio Version]
 13. If You Were Not My Woman [Studio Version]