×

Recensie

06 mei 2016

Eric Bachman

Eric Bachman

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Merge Records

Eric Bachman Eric Bachman Alternative 4 Eric Bachman – Eric Bachman Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n vijfentwintig jaar geleden maakt hij de Indiescène van Noord Carolina onveilig met Archers Of Loaf, een door vinnige, gejaagde gitaren aangedreven band.

Bij Crooked Fingers profileert Eric Bachman zich als een geïnspireerd verteller van verhalen en vindt een uitlaatklep voor meer persoonlijke ontboezemingen met een eerste soloplaat in 2002, niet zonder enige zin voor ironie Short Careers getiteld. Het volledig instrumentale werkstuk werd gebruikt als soundtrack voor Ball Of Wax, een film over een op hol geslagen baseballspeler.

Ook na To The Races, een tweede sober, akoestisch werkstuk onder eigen naam, gaat hij verder met Crooked Fingers. In stelt Bachman zijn talenten als voortreffelijk multi-instrumentalist ter beschikking van de tourband van Neko Case. Ondertusen sprokkelt hij nieuw songmateriaal bijeen en kondigt aan zich voortaan op zijn solocarrière te concentreren.

In de negen songs van het zelfgeproduceerde, titelloze werkstuk ligt de focus op Bachman’s verhalen die hij met zijn piano ondersteund, In de prachtige ouverture van Belong To You, een wat sombere terugblik naar een ver verleden en een verdwenen geliefde, versterkt de pedalsteel van Jon Rauhouse de weemoedige mijmeringen. Mercy baadt met fraaie doowopkoortjes in een nostalgisch sixties popsfeertje.

Met het ingetogen Dreaming keert Bachman terug naar zijn kindertijd die blijkbaar niet altijd en gelukkig verliep, “Hey love don’t turn on me now I was gonna fight for you”. In Seperation Fright duiken de fraaie zangkoortjes opnieuw op maar echt vrolijk klinkt het niet. Er komen ook meer universele thema’s aanbod. Masters Of The Deal vertelt het verhaal van een labiele man die terechtgesteld wordt in Texas, de twijfel over schuld of onschuld blijft knagen en Bachman trekt de vergelijking door naar de bedenkelijke sociale voorgeschiedenis van het Zuiden en rekent af met de hyprocrisie.”The South is a ghost, a ghost is a lie”.

Even keert Bachman terug naar de periode van Crooked Fingers met het driftig galmende gitaartje van Matthew Nelson dat Carolina uitwuift, een song van Liz Durrett die ooit in Crooked Fingers figureerde. Het songwerk van deze intimistische pianoplaat vindt moeiteloos aansluiting bij het betere werk van die formatie.  1. Belong To You
  2. Mercy
  3. Masters Of The Deal
  4. Modern Drugs
  5. Dreaming
  6. Seperation Fright
  7. Small Talk
  8. Carolina
  9. The Old Temptation