×

Recensie

Alternative

10 juli 2017

Equal Idiots

Eagle Castle BBQ

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Caroline

Eagle Castle BBQ Equal Idiots Alternative Equal Idiots – Eagle Castle BBQ Written in Music https://writteninmusic.com

A one, two, three four. Equal Idiots, bestaande uit zanger/gitarist Thibault Christiaensen en drummer Pieter Bruurs, is een bende ongeregeld van eigen makelij. Het duo groeide op in Hoogstraten, besloot op Rock Werchter een heilig garagerockverbond en trekt nu de festivals rond met Eagle Castle BBQ; een fijn plaatje vol dolle garagerock.

Twee nummers (Cover The Corpse en Salmon Pink) ver en onze gedachten gaan spontaan naar The Kills, de wazige gitaarpsychedelica van Sonic Youth en vooral de pretpunk van The Ramones. Dat wordt aangevuld met het popsentiment van pakweg The Strokes, toen die de wereld nog wilden veroveren tenminste.

Om maar te zeggen : het is wat lastig om in Eagle Castle BBQ echt een oorspronkelijk geluid te ontwaren. Neem nu die opener Cover The Corpse. In twee minuten bulldozert en pletwalst het duo Equal Idiots alles en iedereen omver. Dat doen ze met catchy en hoogst aanstekelijke garageproof rock ‘n’ roll die bewijst dat de jeugd toch nog voor iets deugt. Al van het begin smijt de groep zich. Geen halfzacht gedoe dus, maar gewoon de nummers wild en onbesuisd erdoor jagen.

Ondanks het soms wilde, chaotische zijn er genoeg killer hooks te ontwaren. Zoals tijdens het geestige Hippie Man, waarin ook een fijn streepje sixties en surfmuziek zit. De ideale stuff voor de zomerfestivals. Het duurt dan ook niet gek lang voor we overstag gaan. Veel ernst moet u niet verwachten, wel beestachtige, primaire rock’n’roll. “Just wanna smoke a lot of weed with you”, weet u wel. En de rest, daar hebben we het dan nog wel over.

Opvallend : zowat alle nummers blijven netjes onder de drieminutengrens. Alsof de groep zichzelf de opdracht gaf het kort en strak te houden. En zo is het heerlijk loos gaan op Seduction Of Judas en Styx.

Halfweg verandert de groep het opzet en is er meer ruimte voor nuance. Toothpaste Jacky mikt vol op het sentiment, maar weet ook een aardig koppel stoorzenders in te bouwen. We denken dan : Pavement heeft een erfgenaam gevonden. Die fuzzy gitaarpret is van korte duur, want algauw komt Put My Head In The Ground het tempo terug opjagen.

Een van de hoogtepunten is Money Man Midas, een herinterpretie van de mythe rond Koning Midas. Die heeft eerst nog een wat donkere, sinistere (en demonische) psychedelische westernondertoon, maar wordt al snel alweer volledig in de prak gespeeld.

Ach, What You Gonna Say? Die van Equal Idiots amuseren zich en wij ook. Dan doet de rest er niet echt meer toe. Zij brengen een heerlijk los rammelend debuut uit, dat volledig uit fun bestaat. De focus ligt op het entertainmentgehalte, zoals ook blijkt uit de wilde teenage screams van Butter (Up Down). Botervlootje? prima, pennen we zo een song over, zo lijkt het wel.

En daar ligt ook de achilleshiel van dit overigens erg charmante album : nieuw of innoverend is het niet. De stevige garagerock die ze brengen is ongetwijfeld een feestje. Maar als het feestje over is, dan rest er slechts het wakker worden met heerlijk geurende koffie na de stevige hangover. Afsluiter Eagle Castle BBQ brengt nog een akoestisch kampvuurnummertje naar boven die de roots van de groep blootlegt.

Eagle Castle BBQ is een plezant album, maar zeker niet wereldschokkend. Daar gaat het duo uit Hoogstraten nog net iets meer stevige boterhammen voor moeten opeten (en mogelijk wat minder weed scoren). Overigens doet de promomachine zijn best. Zo ontwierpen ze onder meer een flipperspelletje, kwestie van die teenage boredom wat te verhelpen met een fikse dosis Equal Idiots. Enjoy ! 1. Cover The Corpse
 2. Salmon Pink
 3. Hippie Man
 4. Seduction Of Judas
 5. Styx
 6. Toothpaste Jacky
 7. Put My Head In The Ground
 8. I Know
 9. Money Man Midas
 10. What You Gonna Say
 11. Butter (Up Down)
 12. Eagle Castle BBQ