×

Recensie

World

14 mei 2023

Entoto Band

Entoto Band

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Guitar Globertrotter Recordings

Entoto Band Entoto Band World 4.5 Entoto Band – Entoto Band Written in Music https://writteninmusic.com

De Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische en Eritrese funk uit de jaren zestig en zeventig. Bulderende saxofoons, soulfulle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke show, waarbij het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Dat is goed te merken tijdens het geweldige optreden van de Entoto Band in Cultureel Centrum de X in Leiden. Het is ook een genot daarna te luisteren naar het debuutalbum van de Entoto Band.

Gitarist Joep Pelt is de initiatiefnemer van deze band. Als muzikale wereldreiziger zocht hij al de muzikale wereld op van de Mississippi delta, Zuid-Afrika en Mali waar hij wijlen Ali Farka Touré en Lobi Traoré ontmoette. En nu is hij in navolging van The Ex naar Ethiopië gereisd. Met de Entoto Band herinterpreteert hij klassiekers uit Ethiopië en Eritrea. Met de soulfulle zangkunsten van Helen Mengestu (Ethiopië) en het saxofoon spel van Amanyal ‘Million’ Tewelde (Eritrea) weet de Entoto Band de Ethiopische en Eritrese funk en soul uit de jaren zestig en zeventig nieuw leven in te blazen.

Tewelde speelt ook aerophone en zingt twee songs. De groovy ritmes worden verzorgd door DJ de Koning (percussie op congas, bongos, djembé ea) en Randell Sambo (drums). Elvis Sergo speelt Hammond orgel en synthesizer. Uiteraard is de Entoto Band ook geïnspireerd door de serie albums uitgekomen onder de titel ‘Ethiopiques’, waardoor de muziekwereld de Oost-Afrikaanse dansmuziek omarmde. Zo heeft de Entoto Band songs van Ethio-jazz legende Mulatu Astatke, Tilahun Gessesse en Mahmoud Ahmed geherinterpreteerd. Het album is volledig geproduceerd door Joep Pelt.

De eerste song Aykedashim Libe van Tilahun Gessesse begint met synthesizer en een pakkend ritme gevolgd door de krachtige stem van Helen Mengestu die ook goed de hoogte in weet te gaan. Het jazzy sax spel maakt er Ethio-jazz van. Het ritme van de tweede track Tezalgn Yetentu is meteen anders en wordt ook gekenmerkt door Joep Pelts scheurende gitaarsolo waardoor je het ethio-rock zou kunnen noemen, met Helen Mengestu’s zang sterk op de voorgrond.

Shgey Habuni wordt gezongen door Amanyal ‘Million’ Tewelde; deze track heeft dan ook een Eritrese oorsprong. Door zijn spel op de saxofoon kan je dit wellicht Eritrese jazz noemen. Hedetch Alu opent heel jazzy met relaxede saxofoonklanken waarna Helen Mengestu begint te zingen met haar karakteristieke stemgeluid op een tikkend ritme en mooie melodielijnen gespeeld door Elvis Sergo. Yekermo Sew is een zeer bekende melodie van Mulatu Astatke. Al versta je niet wat Helen Mengestu zingt het is heel mooi. Na deze relaxede track volgt het meer opwindende door Amanyal ‘Million’ Tewelde gezongen Aifalkn Gehrnete met twinkelend gitaarspel van Joep Pelt.

De slottrack Belomi Benna, oorspronkelijk van Mahmoud Ahmed, begint met krachtige drums van Randall Sambo en maakt het meteen zeer dansbaar. Ethio-pop zou je dit kunnen noemen. Het is ook het meest energieke nummer van dit toch al erg sterke album, mede door Joep Pelts enerverende gitaarspel.  1. Aykedashim Libe
  2. Tezalgn Yetentu
  3. Shgey Habuni
  4. Hedetch Alu
  5. Yekermo Sew
  6. Aifalkn Gehrnete
  7. Belomi Benna