×

Recensie

Metal

23 september 2010

Enslaved

Axioma Ethica Odini

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Indie Recordings

Axioma Ethica Odini Enslaved Metal 4.5 Enslaved – Axioma Ethica Odini Written in Music https://writteninmusic.com

Enslaved is in 1991 opgericht en begonnen als black metal band. Hoewel ze in hun begindagen een rauwer geluid hadden, had de muziek van deze band toch altijd een episch en virtuoos karakter. Ze richtten zich al snel op viking en folk thema’s, waardoor ze zich onderscheidden van andere bands binnen het genre.

Omstreeks de millenniumwisseling transformeerde Enslaved zich via allerlei progressieve invloeden tot een post-black metal band. Waar  bands als Darkthrone of Immortal  bleven vasthouden aan het oude stramien, koos Enslaved voor een meer subtiele ontwikkeling. Zo heeft de band zicht ontworsteld aan het strakke ‘old school’ keurslijf en is ze tot grote muzikale hoogten gekomen.

Axioma Ethica Odini is het negende opus van deze Noorse formatie. De CD wordt op 27 september uitgebracht en bevat negen songs die prima gemixt zijn. Het geluid op de CD is prachtig en weerspiegelt het monumentale karakter van de nummers. De algehele atmosfeer is een stuk verontrustender dan op voorgaand werk. Was op Vertebrae nog duidelijk een Pink Floyd-achtige invloed waar te nemen, op Axioma Ethica Odini is die vrijwel geheel afwezig. De mooie cleane vocalen zijn gebleven, maar het enigszins gelikte van de muziek is verdwenen. De riffs knallen uit de speakers en worden minder overheerst door de harmonieuse synthesizers. Die laatste spelen echter een meer ondersteunende rol dan voorheen. Er zijn zowaar weer blast beats te horen!

Axioma Ethica Odini is een krachtige opvolger en verklaart waarom Enslaved zo gewaardeerd wordt als band. Ze leveren wederom een indrukwekkende CD af. Ik kijk nu al uit naar hun optreden in De Kade te Zaandam.  1. Ethica Odini
  2. Raidho
  3. Waruun
  4. The Beacon
  5. Axioma
  6. Giants
  7. Singular
  8. Night Sight
  9. Lightening