×

Recensie

Metal

24 september 2021

Employed to Serve

Conquering

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Spinefarm

Conquering Employed to Serve Metal 4 Employed to Serve – Conquering Written in Music https://writteninmusic.com

Die openingsnoten, mooi akkoordengepingel, een cello warempel, wordt dit het voorportaal van een gezapige Muse? Neen,  komt ineens daar uit het onbekende, in volle glorie het heavy Employed To Serve je straat opdenderen en op full speed met hun staccato-mathcore-riffs, aanzwellende blastbeats, alles vurig schreeuwend,  gruntend, schuddend en buitelend inpalmen. Waaw, Universal Chokehold, beestig heerlijk!

Van dan af, Exist, krijg je in die onophoudelijke ketting van riffs en ritmische tempoversnellingen een screamende frontvrouw Justine Jones en een zelfverzekerde band die een fucking eigentijdse draai geeft aan de metalgeschiedenis. Voorop de mathcore  van Meshuggah, Converge, Rolo Tomassi (We don’t Need You, de geregelde chaos van Set in Stone). Schurken ze ook aan bij nu-metal (Twist The Blade), de groove metal van Machine Head  (Sun Up Sun Down,  het moddervette Mark of the Grave) of thrash (The Mistake). Kortom een vijftal Britten dat zijn wereldje door en door kent en sedert 2015, vallend en opstaand, alleen maar verbazend is doorgegroeid

Dit hier is melodieus, catchy, fris swingende metal met veel dynamiet, agressie, bombast en vooral technische kunde. Wat een riffs! Wat een power in de drums! Met daar bovenop de geslaagde introductie van de cleane zang en ‘t keelgebrul van gitarist Sammy Erwin. Maakt het geluid rijker en doet het alleen maar uitstekend in combinatie met Justine’s indringende vocals. Hoor je zo in Twist The Blade of in het machtige World Ender, uitgeklede trage pomper op plechtstatig marcherende drums met beiden in een hoogstaand donker duet.

Het titelnummer Conquering is groots. Met z’n brute kracht doet het zijn titel alle eer aan en bij uitbreiding ook de heel terechte plaattitel.
Afsluiter Stand Alone reserveert het ‘best of all worlds’ tot op het einde, andermaal sfeervol openend, in vloeiende opbouw culminerend in  totale verwoesting.

Nog zo’n groep hier die met z’n krachtige sound als een volbloed klaar is voor de heropstartende festivals. Ja, zoals ze het bewijzen op dit Conquering – enkel essentiële songs zijn er weerhouden – horen ze straks op de podiaplaatsen voor de eredivisie. Naast de bands die ze voorheen adoreerden, met wiens erfenis ze hier de toekomst van de metal verder uitpuurden. Huldigen ze daarmee ook mooi hun eigenste groepsnaam!

  1. Universal Chokehold
 2. Exist
 3. Twist The Blade
 4. Sun Up To Sun Down
 5. The Mistake
 6. We Don’t Need You
 7. Set In Stone
 8. Mark Of The Grave
 9. World Ender
 10. The Conquering
 11. Stand Alone