×

Recensie

Alternative

26 februari 2015

Emmy The Great –

S (EP)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

S (EP) Emmy The Great Alternative 3.5 Emmy The Great – S Written in Music https://writteninmusic.com

Emmy The Great, het muzikale alias van Emma-Lee Moss, is na 4 jaar de wereld rondreizen eindelijk terug met nieuwe muziek.

Waar haar debuut Virtue (2011) een album vol door folk beïnvloede songs was heeft ze na een lange zoektocht naar een nieuwe woonplek (van Salt Lake City naar Tokio en via Hong Kong en Los Angeles uiteindelijk New York) ook een nieuwe manier van songs schrijven en opnemen gevonden. S, de eerste ep met nieuwe werk laat een meer elektronische Emmy The Great horen.

Dat dit zeer goed bevalt komt mede omdat de allereerste track van de ep, Swimming Pool, zo ontzettend goed is en de nieuwe stijl gelijk zo perfect definieert. Met een fijn echoënde gitaar, fijne soundscapes en diepe bas en een sober elektronisch ritme als basis overtuigt Moss met een mooie observerende tekst. De mooi donkere gastvocalen van Tom Fleming (Wild Beasts) geven de track een fraai onbestendig extra.

Social Hallo heeft dezelfde spaarzame basis als de openingssong maar breekt in het refrein fraai open met elektrische gitaar. Solar Panels is de meest pakkende (radiovriendelijke) song van de EP met een naar trance neigende opbouw naar het refrein. Moss weet die invloed slim binnen de perken te houden en er blijft een lekker pakkende song over. Ep-afsluiter Somerset (I Can’t Get Over) is wederom een fijn atmosferische track waarin ze literatuur met haar eigen leven vermengt en zowel schrijvers namedropping als de tekst ‘please don’t get over’, een boodschap aan een ex, inzet.

S laat een nieuwe Emmy The Great horen en op basis van deze 4 tracks kunnen we stellen dat we verlangen naar een heel album. Deze staat voor later dit jaar op de planning.

* De vinyl 12 inch van S is in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks op groen vinyl uitgebracht.  1. Swimming Pool (met Tom Fleming)
  2. Social Halo
  3. Solar Panels
  4. Somerset (I Can’t Get Over)