×

Recensie

Alternative

18 oktober 2020

Emmy the Great

April/月音

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

April/月音 Emma-Lee Moss Alternative 4 Emmy the Great – April/月音 Written in Music https://writteninmusic.com

De bloeiperiode van de Oosterse bloesems valt samen met de komst van de lente. Ze vertegenwoordigen het nieuwe begin, maar verwijzen tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. De weerbaarheid is afhankelijk van de weersomstandigheden. De aftrap van dit seizoen vind plaats in de prille eerste dagen van de aprilmaand. Niet verwonderlijk dus dat Emmy the Great de schoonheid van haar geboortegrond gebruikt voor de veelzeggende albumtitel van haar vierde plaat. De volgroeide sinaasappelboomvruchten op de hoes symboliseren de eeuwige vruchtbaarheid en de wijsheid van het goede naast het kwade.

Na de zomer van 2017 vertrekt de singer-songwriter vanuit New York naar haar geboorteplaats in Hong Kong waar ze haar prille jeugd heeft doorgebracht. Dit weerzien wordt gecombineerd met familiebezoeken die een geïnspireerd geraakte Emma-Lee Moss als reisverslag mee terug neemt naar New York. Daar wordt een periode van twee weken uitgetrokken om in de wijk Greenpoint te werken aan April/月音. De afronding wordt overschaduwt door het verlangen om terug te keren naar China. De verwesterde reiziger verlaat voor de uitbraak van de Covid-19 pandemie de Oosterse gronden om uiteindelijk op het vertrouwde Bella Union label April/月音 uit te brengen.

De zonnige verwelkoming in Mid-Autumn / 月音 is gedeeltelijk in de Mandarijnse moedertaal, en ze legt hiermee de link naar de traditionele vertellingen die voornamelijk het beginsel van April/月音 vormen. Een plaat die verder duidelijk voor de Westerse markt gericht is, en waarbij zelfs ruimte is voor een country uitstapje als Mary en de doo-wop soul in het positief gestemde Hollywood Road / April. De songstructuur wijkt niet af van haar eerdere platen. Door de forensische leefwijze is Emma-Lee Moss een wereldburger geworden met een groot aanpassingsvermogen die je terug hoort in de muzikale omlijsting. Het verzoek om in totale stilte de plaat te beleven heeft iets meditatiefs in zich, de rust van het innerlijke opzoekend.

Toch brengen de positieve eenzaamheid in Writer en de bezongen stadswandeling in A Window / O’Keeffe je direct weer terug bij de dagelijkse gang van zaken. Al is de onderliggende gedachte hierbij wel degelijk die van het genieten van de mooie onverwachte momenten in het leven. De invallende strijkers geven er een dieptreurig tintje aan. Een inbeeldend kijkje in het schrijversproces van deze melancholische indie folk singer-songwriter waarbij ze verhalend veel van zichzelf vrijgeeft. Your Hallucinations heeft het avondsfeertje van Hong Kong met verlichte neonlichten versierde zijstraatjes en de op het toerisme gerichte wensballonnen.

Het is bijzonder hoe ze in Chang-E de stadse klanken van New York in verstilling zweverig weet terug te brengen naar de immigratie achtergrond van de zangeres en zich hierbij laat leiden door de mythologische volkslegendes over een indrukwekkende schitterende maangodin. Het schijnhuwelijk tussen het donkere Oosterse xylofoonspel en de zelfverzekerde strijkers in Okinawa / Ubud laten horen dat de hoopvolle basisdromen in vrijwel elke cultuur hetzelfde zijn. De versnelling op het einde symboliseert de klokslagen dat je niet teveel stil moet blijven staan in het heden, want de tijd draaft gewoon door.

De passende rol van haar vrolijk klinkende dochtertje op het afsluitende Heart Sutra benadrukt nogmaals dat geluk in kleine dingen terug te vinden is, en dat ze haar een mooie vredige toekomst toewenst. April/月音 is een prachtige pre-zomer plaat die vaak terug grijpt naar de helende kracht van de natuur, en dan niet zozeer spiritueel gezien maar meer als vaststaand element van het bestaan. Misschien is het tijdstip van release niet helemaal passend, al kan het nu ook gezien worden naar het verlangen naar een beter 2021.  1. Mid-Autumn/ 月音
  2. Writer
  3. Dandelions / Liminal
  4. Change-E
  5. A Window / O'Keeffe
  6. Okinawa / Ubud
  7. Your Hallucinations
  8. Mary
  9. Hollywood Road / April
  10. Heart Sutra