×

Recensie

World

10 juli 2017

Elza Soares – End of the World

End of the World Remixes (Remixes + Woman at the End of the World)

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mais Um Discos

End of the World Remixes (Remixes + Woman at the End of the World) Elza Soares World 4 Elza Soares – End of the World Remixes Written in Music https://writteninmusic.com

Dé Braziliaanse sambadiva Elza Soares is 79. Recent bracht ze het album A Mulher do Fim do Mundo uit. Vertaald: A Woman At The End Of The World. Die bracht haar terecht veel erkenning en waardering op. Nu wordt dat album heruitgebracht, voorzien van een extra schijfje vol spetterende remixes. Les die hieruit te leren valt: het is nooit te laat om prachtmuziek zoals dit te koesteren.

Soares bewijst dat je nog écht ontdekkingen in de muziek kan doen. Dat je nog écht oprecht verrast kan worden door steengoede, dansbare muziek. En dat allemaal zonder echt torenhoge commerciële budgetten. Het siert haar. Ze is een duidelijke voorvechtster van vrouwenrechten en komt op voor het behoud van de Afro-Braziliaanse muziekcultuur. Muziek die hier in onze contreien maar al te vaak weggemoffeld wordt onder het mom van ‘wereldmuziek’.

Terwijl het gewoon muziek is die recht uit Planet Hunger komt. Het rauwe en levensechte is dan ook het meest uitgesproken kenmerk van Soares. Geruggesteund door een pracht van een muzikant als Caetano Veloso, een van Brazilië’s meest bekende muzikale exportproducten, zocht Soares terug heil in de muziek.

Met haar door het leven getekende teksten en dito sounds, slaagde ze erin om de wereld te verbazen. A Woman At The End Of The World bewees dat Soares tussen de puinhopen, de chaos en het altijd drukke stadsleven in de van armoede vergeven dorpjes een muzikale vuist kon maken. Samen met Braziliaanse muzikanten uit de avant-garde scène maakte ze een album dat grote indruk op ons naliet.

Zo wilde ze liever niet weten van een album vol covers van haar back catalogue, maar wél van een album met nieuwe composities en sounds. En dat is ook exact wat dat album te bieden heeft ; een opwindende, moderne blik op de hedendaagse Braziliaanse muziekscène waarin zowel samba, jazz, bossanova, funk, hip-hop, electronica als andere stijlen en genres opduiken.

Nu is er een nieuwe uitgave die zowel het oorspronkelijke album als een remixalbum bevat. Grote namen in de muziekbusiness (o.a. Gilles Peterson, Laraaji, Nidia Minaj, Simbad en DJ Marfox) werkten hieraan mee. De tijd was er ook best rijp voor. De remixers zorgen voor een nieuwe en frisse insteek op het oorspronkelijke materiaal en doen hun uiterste best om de oorspronkelijke feel intact te houden en tezelfdertijd nieuwe, onverwachte wegen op te zoeken.

De Laraaji remix van Coraçao Da Mar geeft gelijk een nieuwe insteek. Het origineel blijft behouden, maar krijgt nu een extra gelaagdheid. Net zo gaat het ook met de Omulu remix die de wat naar Manu Chao hintende, carnavaleske titeltrack onder handen neemt. Opvallend is dat de remixers van dienst met veel eerbied en respect tewerk gaan, al zorgen zij er ook voor dat het feestgehalte groter dan tevoren is.

Dat leidt tot een bizar contrast : het is feestelijke, dansbare muziek die veeleer hoort bij de viering van het leven. Anderzijds zijn de teksten o zo rauw en ruw en aan het leven ontsproten. Zo blijft geen enkel taboe onbesproken. Neem bijvoorbeeld Pra Fuder (To Fuck), Luz Vermelha (Red Light) of Maria Da Vila Matilde, een ode aan de Braziliaanse activiste die huiselijk geweld aan de kaak stelt.

Leuk is dat de remixers oog hebben voor de radiovriendelijkheid. Het zijn creatieve herwerkingen van oorspronkelijk materiaal. Niet elke remix is even geslaagd – onze favoriet is bijvoorbeeld Kiko Dinucci’s herwerking van Luz Vermelha die de song in nieuw terrein brengt en écht iets nieuw bijdraagt (denk Elza Soares op een bedje van chemical beats), toch levert het in zijn geheel een erg boeiend verhaal op.

Tracklisting End of the World Remixes (Remixes + Woman at the End of the World):

CD1 (Woman At The End Of The World):

 1. Coração do mar
 2. Mulher do fim do mundo 04:37
 3. Maria da Vila Matilde
 4. Luz Vermelha
 5. Pra fuder
 6. Benedita
 7. Firmeza
 8. Dança
 9. O canal
 10. Solto
 11. Comigo

CD2 (Woman At The End Of The World (Remixes)):

 1. Coração do mar (LAARAJI)
 2. Mulher do fim do mundo (OMULU)
 3. Pra Fuder (GILLES PETERSON & SIMBAD)
 4. Firmeza (MARGINAL MEN & BADSISTA)
 5. Maria da Vila Matilde (DJ MARFOX)
 6. Pra fuder (NIDIA MINAJ)
 7. Luz vermelha (KIKO DINUCCI)
 8. O Canal (IZEM)
 9. Solto (RICARDO DIAS GOMES)