×

Recensie

Pop

31 mei 2017

Elvis Presley – Elvis Presley/Elvis

Elvis/Elvis Presley

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: RCA Records

Elvis/Elvis Presley Elvis Presley Pop 3.5 Elvis Presley – Elvis Presley/Elvis (dubbelset) Written in Music https://writteninmusic.com

Al komt de ‘eerste’ rock’n’ roll-hit Rock Around The Clock van Bill Haley uit 1955 – ook het jaar van Chuck Berry’s Maybellene trouwens – , 1956 kan worden gezien als het eerste jaar waarin rock ‘n’ roll definitief de toon aangaf in Amerika. Voor Elvis Presley, die later van zijn fans de benaming ‘King Of Rock & Roll’ kreeg, markeerde dit jaar de overgang van een regionaal sterrendom in de zuidelijke VS voor het platenlabeltje Sun naar de overstap naar ‘major’ RCA. Nu waren de vijf singles bij Sun zonder meer revolutionair – volgens sommigen nog altijd de beste die hij ooit zou maken –, de eerste opnamen voor RCA lieten wel een ‘voller’ en veelzijdiger geluid horen. RCA koos bovendien niet voor de makkelijkste weg door als eerste nationale single van deze ‘plaatselijke’ rock ‘n’ roll-held een langzame blues uit te brengen, Heartbreak Hotel, met een tekst gebaseerd op een krantenartikel over een zelfmoord.

In zijn doorbraakjaar verschenen van Elvis twee albums, de eerste getiteld Elvis Presley, de tweede nog eenvoudiger getiteld Elvis. Deze twee albums zijn al jaren overal te krijgen. Dit jaar heeft Sony besloten ze uit te brengen als dubbel-CD. Nu hadden de twee albums samen makkelijk op één schijfje gepast, het siert het label dat ook bonustracks zijn toegevoegd. Wat heet: naast de twee keer twaalf tracks van de originele albums zijn er 24 bonustacks: alle losse singles die in 1956 van Elvis verschenen en die niet op de albums stonden en een handvol outtakes. In die zin doubleert deze uitgave grotendeels met de release Elvis 56 uit 1996. Toegevoegd zijn nu echter ook vijf van de tien in 1954 en ’55 door Sun uitgebrachte opnamen. Waarom vijf wel en de andere vijf niet, wordt niet duidelijk. Zo gaat het om de A-kant van de eerste single, That’s All Right, de A- en B-kant van de tweede single, Good Rockin’ Tonight/I Don’t Care If The Sun Don’t Shine en de beide kanten van de laatste Sun-single, I Forgot To Remember To Forget/Mystery Train. De scheidslijn tussen Sun en RCA was overigens niet heel scherp voor de platenkoper, want het eerste RCA-album bevatte al vijf tracks die Sun nog niet had uitgebracht en die RCA had ‘geleased’. Tenslotte: vlak voordat in januari 1956 de eerste RCA-single van Elvis verschijnt, brengt het label in één keer de vijf Sun-singles opnieuw uit op RCA. Al met al geeft Sony hiermee een volledig beeld van de Elvis- ‘output’ in 1956.

Waar zijn singles uit dat jaar in veel gevallen speciaal voor hem zijn geschreven, zoals Heartbreak Hotel, maar ook de titelsong van zijn eerste film Love Me Tender en I Want You, I Need You, I Love You, staan de twee eerste albums vol covers van rock ‘n’ roll, rhythm & blues, country en gospelnummers, die Elvis’ muzikale invloeden verraden. Uit de countryhoek komt bijvoorbeeld I Love You Because, dat ales eerste in 1949 door Leon Payne werd gezongen en pas acht jaar na Elvis door Jim Reeves, Ray Charles’ I Got A Woman is een eerbetoon aan een van de vele rhythm & blues-idolen van Elvis, terwijl de covers van maar liefst drie Little Richard-songs bewijzen dat Elvis zichzelf zeker niet als enige rock ’n’ roll-pionier beschouwt. En al zit Elvis niet meer bij Sun, de eerste plaat begint met een knetterende versie van de hit van Carl Perkins, Blue Suede Shoes. Elvis brengt van zijn eerste platen geen singles uit, desondanks wordt zijn versie op basis van airplay en EP-verkoop beschouwt als hit. Datzelfde geldt voor Love Me en Old Shep van de tweede plaat, die ook niet op single verschijnen, maar als bona fide Elvis-classics gelden.

Resumerend brengt Sony met deze nieuwe release geen nieuws. Er zijn wel enkele alternatieve ‘takes’ te horen, maar die zijn zonder uitzondering al zeker zo’n tien jaar geleden voor het eerst verschenen op overzichtsboxen. Die waren ten tijde van de release best prijzig, inmiddels is zo’n CD-box als Platinum-A Life In Music ook voor drie tientjes te koop. De meer dan gemiddeld geïnteresseerde Elvis-fan heeft zo’n uitgave allang (of koopt die alsnog).

Misschien gaat Sony zich, te beginnen met deze koppeling van de eerste twee albums, richten op de ‘newbies’. Goed idee, al bekt ‘61 jaar geleden’ natuurlijk lang niet zo lekker als It Was 50 Years Ago Today. Maar als ze snel zijn, kunnen ze nog dit jaar vooruit: in 2017 is het ook zestig jaar geleden dat Presley’s derde en vierde album verschenen. Van de soundtrack Loving You bestaan ook massa’s outtakes, net als het jaar ’57 een paar bijzondere Elvis-singles bevatte. En dan aan het eind van het jaar het beroemde kerstalbum?

Tracklisting Elvis Presley/Elvis:

CD1:

 1. Blue Suede Shoes
 2. I’m Counting on You
 3. I Got a Woman
 4. One-Sided Love Affair
 5. I Love You Because
 6. Just Because
 7. Tutti Frutti
 8. Trying to Get to You
 9. I’m Gonna Sit Right Down and Cry (Over You)
 10. I’ll Never Let You Go (Little Darlin’)
 11. Blue Moon – (Take 9/M)
 12. Money Honey
 13. That’s All Right
 14. I’m Counting On You – Alternate Take 13
 15. I Got a Woman – Alternate Take
 16. Heartbreak Hotel
 17. I Love You Because – Take 2
 18. Shake, Rattle and Roll – Alternate Take 8
 19. Lawdy, Miss Clawdy – Takes 11,12
 20. When It Rains, It Really Pours – 2004 DSD remaster
 21. I Don’t Care If The Sun Don’t Shine – 2004 DSD remaster
 22. My Baby Left Me
 23. Blue Moon – Alternate Take
 24. Good Rockin’ Tonight

CD2:

 1. Rip It Up
 2. Love Me
 3. When My Blue Moon Turns to Gold Again
 4. Long Tall Sally
 5. First in Line
 6. Paralyzed
 7. So Glad You’re Mine
 8. Old Shep
 9. Ready Teddy
 10. Anyplace Is Paradise
 11. How’s the World Treating You
 12. How Do You Think I Feel
 13. Rip It Up – Alternate Take 15
 14. Love Me Tender
 15. Don’t Be Cruel
 16. Hound Dog
 17. I Was The One – Alternate Take 2
 18. Too Much
 19. I Want You, I Need You, I Love You – alt. take 13
 20. Old Shep – Take 5
 21. Mystery Train – Remastered
 22. Any Way You Want Me (That’s How I Will Be)
 23. Playing for Keeps
 24. I Forgot To Remember To Forget – 2004 DSD remaster